EU chce omezit počet uprchlíků z Afriky, bude ničit lodě pašeráků

Státy Evropské unie chtějí výrazně snížit počet uprchlíků, kteří se z Afriky vydávají na nebezpečnou plavbu do Evropy. V Bruselu se na tom na mimořádném summitu dohodli lídři zemí osmadvacítky. Připraví proto vojenskou operaci, která by měla ničit lodě pašeráků, kteří se přepravou běženců živí. Státy EU zároveň ztrojnásobí prostředky mise Triton, která na moři uprchlíky zachraňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: European Commission Audiovisual service

Členské země pro záchrannou misi nabídly letadla nebo helikoptéry. Potvrdil to i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Česko podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD přispěje 10 miliony korun a 60 experty, například příslušníky cizinecké policie. Britové nebo Němci do Středomoří pošlou své lodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR na summitu EU o uprchlících nabídlo 10 milionů korun a experty na imigraci. Výsledky summitu přiblížil bruselský zpravodaj Ondřej Houska

"Evropa chce zakročit proti cynickému byznysu pašeráků lidí," řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Pro vojenskou operaci, kterou státy Evropské unie připravují a při které by mohla potápět lodě pašeráků, bude ale nutný souhlas OSN, což může trvat dlouho.

Možnost přijetí části uprchlíků tak zůstává pouze dobrovolná. Česko se k tomu nejspíš nechystá.

„Bude to věcí jednotlivých členských zemí a rozhodnutí jednotlivých národních vlád, do jaké míry se budou chtít v těchto projektech účastnit,“ zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka.

Připomněl, že Česko se už v minulosti rozhodlo přijmout zhruba 70 běženců ze Sýrie a nyní podle něj počká a vyhodnotí, jak bude program fungovat.

Podle Sobotky má právo na azyl jen menšina uprchlíků, většinu z nich země Evropské unie vrátí zpět.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme