Evropané budou muset omezit spotřebu igelitek. Česko je nejspíš zpoplatní

Evropané budou muset výrazně omezit používání lehkých igelitových tašek. Ve Štrasburku to dnes schválili europoslanci, kteří se na tom už dříve dohodli s členskými státy unie. Cílem je zabránit dalšímu hromadění milionů tun plastového odpadu v přírodě. Česko podle dřívějších vyjádření diplomatů nejspíše igelitky po roce 2018 zpoplatní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitové tašky

Igelitové tašky | Foto: Free Digital Photos

Po roce 2018 musí země EU buď igelitky zpoplatnit, nebo přijít s jinými metodami, aby spotřebu biologicky nerozložitelných lehkých igelitových tašek postupně snížily až na pětinu.

Případné zpoplatnění se nebude týkat velmi tenkých sáčků, například těch na pečivo. Alternativou by mohla být podpora papírových tašek.

Nová pravidla počítají i s tím, že členské země budou Brusel každoročně informovat o pokroku, jehož ve snižování výroby lehkých igelitek dosáhly.

Zpravodajka přijatého návrhu Margrete Aukenová z poslanecké frakce Zelených upozornila, že většinu tašek lidé použijí jen k jednorázovému přenesení nákupu. To podle ní neúnosně zamořuje životní prostředí.

Každý Evropan průměrně za rok spotřebuje téměř 200 igelitových tašek. Podle odhadů pak Evropané každoročně vyprodukují přes 20 milionů tun plastového odpadu.

„Odpadu z plastu je tolik, že na hladině oceánů vytvořil už doslova sedmý kontinent,“ řekl německý konzervativní europoslanec Arne Gericke.

Omezení tašek požadovali ministři životního prostředí zemí unie. Podle kritiků jde ale o zbytečnou byrokracii a omezování práv spotřebitelů.

V České republice všechny velké nákupní řetězce plastové tašky zpoplatňují, zákonem to dosud zavedlo například Irsko.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme