Dočasný odchod Řecka z eurozóny vidí německý ministr financí stále jako jedno z řešení

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble vítá přijetí reforem v řeckém parlamentu. Označil to za důležitý krok, který otevírá cestu pro další jednání o řeckém záchranném programu. Cesta k definitivní dohodě ale bude podle německého ministra financí ještě komplikovaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

„Řecko je ve velmi složité situaci, přijetí reforem v parlamentu je důležitým krokem. Teď se musíme v euroskupině podívat, jestli Řecko přijalo skutečně všechny zákony, ke kterým se na summitu v Bruselu zavázalo,“ řekl německému rozhlasu ministr Schäuble.

Je to předpoklad pro to, aby mohla začít jednání o další finanční pomoci Řecku. Schäuble přesto stále považuje dočasný odchod z eurozóny za jedno z možných řešení řecké finanční krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postavení Řecka v eurozóně mluvil poradce pro strategické otázky Petr Robejšek

Seškrtání dluhů, které považuje řada ekonomů za nevyhnutelné, totiž podle Schäubleho není uvnitř měnové unie možné.

Německo je z jednotlivých států největším věřitelem Řecka. S další pomocí Aténám musí ještě souhlasit dolní komora německého parlamentu.

„Německo se bude i nadále podílet na té nesmyslné a chimérické politice zachraňování společné měny pro státy, které na ni nemají,“ myslí si poradce pro strategické otázky Petr Robejšek.

Dodává, že věřitelé Řecka už své peníze nikdy neuvidí. Chyba se ale prý stala už na začátku – eurozóna je totiž podle Robejška jen pro země, které mají dostatečně vyvinutou ekonomiku.

Řecký parlament přijal reformy potřebné k získání další finanční pomoci od eurozóny

Číst článek

„Eurozóna se musí konsolidovat na úrovni těch států, které na tuto silnou měnu mají. Musí se zbavit států zejména z jižního křídla eurozóny, které ve skutečnosti pod společnou měnou jenom trpí a zároveň stojí daňové poplatníky severních států zbytečné peníze, které jsou potřeba jinde. Řecko je na prvním místě, ale bohužel je třeba mluvit i o Itálii a o Španělsku. Hlavní důvod, proč se tak neděje, je to, že je třeba nakonec mluvit i o Francii,“ upozorňuje.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme