Evropská komise schválila český program podpory biopaliv na dalších 5 let

Evropská komise schválila prodloužení programu státní podpory biopaliv v České republice do konce roku 2020. Komise dospěla k závěru, že česká podpora určitých biopaliv na základě unijních pravidel bude sledovat cíle EU v oblastech energetiky a životního prostředí, aniž by narušila konkurenci na jednotném trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biopaliva mají budoucnost

Biopaliva mají budoucnost | Foto: Petr Zettner

Česká podpora biopaliv podle EK odpovídá unijním pravidlům státní podpory, zejména směrnicím, které se týkají ochrany životního prostředí a energetiky. Původně Evropská komise český program na podporu biopaliv schválila už v roce 2008.

Komise dnes konstatovala, že opatření přispěje k českým cílům ohledně obnovitelné energie a biopaliv k roku 2020.

Podpora se prý zaměřuje na udržitelná biopaliva, motivuje k využívání ekologičtějších paliv a je omezena na nejmenší nutnou míru tak, aby kompenzovala dodatečné náklady.

Český stát loni podpořil biopaliva rekordní částkou. Proti plánované sumě 1,643 miliardy korun poskytl finanční podporu formou daňového zvýhodnění ve výši 2,212 miliardy korun. Stát podporu poskytoval třeba prostřednictvím stoprocentní kompenzace spotřební daně u bionafty.

Více než 1,9 miliardy směřovalo na podporu čisté a směsné nafty s obsahem 30 procent metylesteru řepkového oleje. Meziročně podpora stoupla o 677 milionů korun.

Dnešní prodloužení plánu daňového zvýhodňování biopaliv se týká období od 1. července 2015 do 31. prosince 2020, uvedla Evropská komise v dnešním prohlášení. Další víceletý plán na podporu biopaliv česká vláda schválila už před rokem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme