Tusk svolal mimořádný summit kvůli uprchlíkům. Bude se konat 23. září

Lídři EU se příští týden mimořádně sejdou k tématu uprchlické krize. Summit, který se bude konat ve středu 23. září, dnes na svém twitterovém účtu oznámil předseda Evropské rady Donal Tusk. Česká vláda svolání schůzky nejvyšších představitelů zemí EU už delší dobu požadovala, a to zejména kvůli otázce kvót na povinné přerozdělení uprchlíků. Tato věc však může být ve středu už rozhodnutá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu | Zdroj: Reuters

Česko s kvótami, které navrhuje Evropská komise, nesouhlasí a podporuje řešení krize bez nich, se svým postojem jsou však Češi společně s několika dalšími zeměmi v menšině.

Řešení na úrovni lídrů je pro Česko výhodnější, protože ho tam nemohou partneři přehlasovat, je však možné, že otázka kvót už bude ve středu rozhodnutá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O migrační krizi mluvili ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a místopředseda ODS Martin Kupka

O den dřív se totiž koná schůzka ministrů vnitra zemí EU. Tam stačí k rozhodnutí takzvaná kvalifikovaná většina, a Česko, zdá se, nemá dost spojenců, aby návrh zablokovalo.

Česká republika se nebrání přijímání uprchlíků, trvá však na tom, že to musí být dobrovolné.

Čeští politici poukazují mimo jiné na to, že takto přijatí lidé, pro něž zpravidla není Česko kýženou destinací, by stejně nechtěli v zemi zůstat, a opatření tak nepřinese zamýšlený efekt – tedy ulevit státům, které se s přílivem migrantů potýkají nejvíc.

Němci zavedli hraniční kontroly na dálnici z ČR do Drážďan, bojí se rostoucího počtu převáděčů

Číst článek

Někteří opoziční politici však i takový přístup kritizují. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky postupuje Česká republika ve srovnání s ostatními státy visegrádské čtyřky nejistě.

„Už to, že připouští jakési nepovinné nebo dobrovolné kvóty, znamená jistou rozvahu nebo nejistotu v tom postoji,“ poznamenal Kupka v rozhovoru pro Český rozhlas.

Europoslanci velkou většinou podpořili zavedení kvót pro přijímání uprchlíků

Číst článek

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier přístup vlády brání. „To je prostě obyčejná lidskost. Pokud tady čelíme přívalu zoufalých lidí, kteří vesměs utíkají z válečné zóny – v případě Syřanů to platí prakticky stoprocentně – tak na to musíme nějakým způsobem reagovat,“ řekl.

Podle Dienstbiera je zřejmé, že uprchlickou krizi lze řešit jen na unijním základě. „Je potřeba dosáhnout jednotného mechanismu, jednotných pravidel pro celou Evropskou unii, respektive schengenský prostor,“ uvedl Dienstbier.

Zda má Česká republika šanci přesvědčit Evropskou komisi a většinu představitelů EU, aby upustili od kvót, těžko předjímat. Zatím EK na povinném přerozdělování dál trvá, jak dnes ujistila mluvčí komise Mina Andrejevová.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme