Země EU na svém území nemůžou zakázat prodej povolených GMO potravin

Státy Evropské unie nemůžou zakázat prodej povolených geneticky modifikovaných (GMO) potravin nebo krmiv na svém území. Europoslanci dnes na zasedání ve Štrasburku odmítli návrh Evropské komise, který s tím počítal. Komise navrhovala, aby mohla každá země unie zakázat i ty geneticky modifikované plodiny, které jsou schválené jako zcela bezpečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Názory na geneticky modifikované plodiny se různí

Názory na geneticky modifikované plodiny se různí | Foto: United States Department of Agriculture, Doug Wilson

Zpravodaj návrhu, italský europoslanec Giovanni La Via tvrdí, že taková pravidla by mohla vést až k zavedení hraničních kontrol mezi jednotlivými státy unie. A to by ohrozilo vnitřní evropský trh.

Návrh se týkal prodeje a používání geneticky modifikovaných potravin nebo krmiv; jejich pěstování může každá země svobodně zakázat už dnes. Tvrdě proti těmto plodinám je například Rakousko, zatímco ve Španělsku nebo Česku se pěstují.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme