Výrobky z židovských osad musí být při dovozu do EU jasně označeny, rozhodla EK

Evropská komise přijala pokyny k označování zboží ze židovských osad. Podle komise je nutné, aby se rozlišily výrobky z palestinských území okupovaných Izraelem od těch s původem přímo v židovském státě. Izrael ale takový požadavek považuje za diskriminační a politický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Závazná pravidla označování výrobků z židovských osad Evropská komise připravovala několik let.

Podle Bruselu není cílem opatření politická stigmatizace, zboží pocházející z okupovaných území ale nemůže být prodávané se značkou Made in Israel.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že by se unie měla stydět. Ptá se, proč komise nezavádí podobné kroky vůči jiným sporným územím. Podle mluvčího izraelské diplomacie může být důsledkem obchodní bojkot.

Ve víc než stovce oficiálních židovských sídel na palestinském Západním břehu žije téměř 400 tisíc lidí, které chrání izraelská armáda. Do Evropské unie se z osad dováží hlavně ovoce a zelenina.

Podle nových pravidel EK budou muset etikety obsahovat přímo sousloví židovská osada. Pokud označení neprovedou Izraelci, budou ho muset na výrobek dodat importující země.

ČRo, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme