Kvóty dopadly fiaskem, řekl Fico. Pro žalobu se pokusí získat i další země V4

V prosinci se chystá Slovensko podat žalobu proti migračním kvótám, nemuselo by však být samo. Slovenský premiér Robert Fico by chtěl na svou stranu získat i další země visegrádské čtyřky, tedy Maďarsko, Polsko a Českou republiku. Jednat o tom bude se svými partnery na schůzce premiérů zemí V4 tento týden ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: Reuters

Žalobu proti kvótám musí Slovensko k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku podat do 18. prosince, chce to však stihnout dřív. V současnosti už prý pouze dolaďuje detaily.

Přerozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivé země EU odsouhlasili ministři vnitra osmadvacítky 22. září na jednání v Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postupu Slovenska proti kvótám mluvil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Některé země – kromě Slovenska také Česko, Maďarsko a Rumunsko – sice byly proti a Finsko se hlasování zdrželo, k přijetí kvót však stačila takzvaná kvalifikovaná většina. Slovensko chce žalobou zpochybnit pravomoci ministrů vnitra k takovému rozhodnutí.

„Oznamuji ještě jednou, že vláda slovenské republiky nebude na žádné úrovni – ani na úrovni Evropské rady, kam jezdí premiéři a prezidenti, ani na úrovni ministerské – souhlasit s takovýmto návrhem. Protože se ukázalo, že kvóty jsou nesmyslné a dopadly fiaskem,“ řekl Fico.

Slovensko zůstává zatím v podání žaloby osamocené, ve čtvrtek se však premiér Fico pokusí získat další spojence na jednání premiérů zemí V4.

Nejvíc šancí má asi u maďarského premiéra Viktora Orbána, ale společnou řeč by mohl najít třeba i s polskou premiérkou. Polsko sice kvóty v září v Bruselu podpořilo, jenže to bylo ještě za staré vlády. Nový kabinet Beaty Szydlové vystupuje vůči Bruselu o poznání asertivněji.

Česko kvóty odmítá dlouhodobě, k žalobě se však zatím připojit nechystá.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) sice minulý týden uvedl, že by ČR měla zvážit, zda se ke Slovensku nepřipojí, o víkendu však vláda rozhodla, že na svém postoji nic měnit nebude a žalobu nepodpoří.

Premiér Bohuslav Sobotka to vysvětloval tím, že Česko nechce oslabit svou pozici v EU, protože by se mu pak hůře vystupovalo proti přijetí kvót jako trvalého mechanismu pro přijímání uprchlíků.

V souladu s průzkumy

Slovenští politici vystupují nejen proti kvótám, ale odměřeně se staví i proti přijímání migrantů obecně. V tom jim nahrávají i výsledky veřejných průzkumů, podle nichž si Slováci na svém území běžence nepřejí.

Premiér Fico tvrdí, že lidská práva a nároky uprchlíků nemohou být nadřazeny potřebám a jistotám občanů.

„Nadále platí, že bezpečnost Slovenské republiky se stává prioritou pro vládu Slovenské republiky. Až po bezpečnosti a ochraně našich občanů přicházejí v úvahu jakékoli diskuse o postavení nebo nárocích migrantů,“ poznamenal Fico.

A v souvislosti s migrací se ozývá i varování před terorismem. „Jen slepý a hloupý může tvrdit, že není souvislost mezi migrací a terorismem. Samozřejmě že je. Protože se sem nahnaly statisíce lidí, a když si jen představíme, co v těch batohách mohli nanosit na území Evropy, tak nám musí jít mráz po zádech,“ líčil Fico.

Neznamená to však, že se země úplně zříká povinnosti postarat se o uprchlíky v nouzi. Příští týden by například na Slovensko mělo dorazit 25 rodin syrských křesťanských rodin. Těchto zhruba 180 lidí by tam mělo dostat azyl.

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme