Návrh na vznik společné pohraniční stráže má podporu velké většiny zemí EU

Velká většina států Evropské unie je pro vznik společné pohraniční stráže. Vyplynulo to z debaty lídrů zemí osmadvacítky na jejich summitu v Bruselu. Společná pohraniční stráž by měla zasáhnout na vnějších hranicích Schengenu v případě krize, jako je ta současná uprchlická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři zemí Evropské unie na jednání v Bruselu

Lídři zemí Evropské unie na jednání v Bruselu | Zdroj: Reuters

Lídři se na summitu dohodli, že projednají návrh Evropské komise na vznik společné stráže do poloviny příštího roku.

„Návrh získal širokou podporu lídrů zemí unie. Dohodli jsme se, že ho schválíme do konce června příštího roku,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velká většina států EU je pro vznik společné pohraniční stráže. Závěry summitu evropských lídrů shrnuje zpravodaj Ondřej Houska

K zemím, které návrh podpořily, patří i Česká republika. „Čím dříve, tím lépe. Především je to potřeba rychle realizovat, dotáhnout do konce,“ prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Lepší ochrana vnějších hranic je podle představitelů států unie klíčová pro to, aby schengenský prostor bez vnitřních hranic přežil.

Jak přesně by měla společná pohraniční stráž fungovat, ale zatím jasné není. Obecně návrh počítá s tím, že by evropští pohraničníci byli nasazováni na konkrétní místo pouze v případě, že by země na vnější hranici Schengenu nezvládala její ochranu.

Takovým příkladem dnes může být Řecko a chaotická situace na jeho březích, ke kterým letos připlul asi milion uprchlíků. Podle odhadů agentury Frontex jich Řekové náležitě zaregistrovali jen zhruba pětinu.

Země Evropské unie si přejí, aby Británie zůstala členem osmadvacítky

Číst článek

Řadě zemí přitom v návrhu Evropské komise vadí kontroverzní klauzule, podle které by unie mohla poslat stráž do konkrétního státu na vnější hranici Schengenu i proti jeho vůli. Podporují to Češi, Němci nebo Francouzi, proti jsou naopak Poláci nebo právě Řekové.

Na detailech teď budou pracovat ministři vnitra členských států. Do konce června by osmadvacítka už ráda schválila finální verzi.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme