Řecko migranty nedostatečně prověřuje, tvrdí zpráva. Atény slibují nápravu

Řecko má vážné nedostatky při ochraně vnějších hranic schengenského prostoru. Uvedl to místopředseda Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis s tím, že to vyplývá ze zprávy takzvaného schengenského hodnocení. Zpráva může být prvním krokem na cestě k případnému vyloučení Řecka ze Schengenu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci pomáhají uprchlíkům, kteří připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Dobrovolníci pomáhají uprchlíkům, kteří připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos | Zdroj: Reuters

„Registrace ilegálních migrantů na hranicích není efektivní, jejich otisky nejsou systematicky ukládány, cestovní dokumenty nejsou kontrolovány, není ověřována jejich pravost, nejsou ani prověřovány v Schengenském informačním systému nebo databázích Interpolu a jednotlivých státu,“ popsal Dombrovskis.

Zprávu, jejíž samotný text je neveřejný, musí kvalifikovanou většinou potvrdit členské země prostřednictvím stálého výboru pro kontrolu schengenských pravidel. Pak bude moci komise Aténám nabídnout balík opatření k tomu, aby nedostatky odstranily.

Řecko bude mít tři měsíce na nápravu. Pokud se tak nestane, umožní to zemím unie – opět rozhodnutím kvalifikované většiny – dočasně zavést kontroly na některých vnitřních hranicích až na půl roku s prodloužením do dvou let.

Německá vláda schválila přísnější zákony pro uprchlíky

Číst článek

Ministři vnitra zemí Evropské unie komisi o to, aby se k situaci v Řecku tímto způsobem vyjádřila, požádali v pondělí. Nynější zpráva však byla vypracována už na základě předem neoznámených návštěv na řecko-tureckých pozemních hranicích a na ostrovech Chios a Samos od 10. do 13. listopadu 2015.

Mluvčí vlády v Aténách Olga Gerovasiliová se pozastavila nad tím, o jak staré údaje se zpráva opírá. Nynější situace je prý již hodně jiná, a navíc klíčovou roli se zvládáním proudu uprchlíků má podle jejích slov stejně Turecko.

„Taktika přehazování odpovědnosti nepředstavuje účinné řešení problému s takovým historickým rozsahem, který vyžaduje společnou činnost. Řecko se překonává, aby plnilo své závazky. Očekáváme od ostatních, že učiní totéž,“ uvedla Gerovasiliová s poukazem na to, že ze 160 tisíc uprchlíků, které si země EU slíbily prvotně přerozdělit, se dostalo jen na pouhých více než 300 lidí.

Naplno od března?

To, že se leccos mohlo od listopadu změnit, připustil eurokomisař pro vnitřní věci Dmitris Avramopulos. „Víme, že Řecko v mezičase začalo vynakládat úsilí směřující k nápravě a dodržování schengenských pravidel,“ uvedl Avramopulos.

Neznamená to však, že by kritika byla už neoprávněná. Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas dnes připustil, že budování takzvaných hotspotů, kterými mají všichni příchozí cizinci procházet, nabralo zpoždění.

Pětice center, která jsou hlavně na ostrovech u tureckého pobřeží, bude podle něho dobudována koncem února a naplno začnou fungovat počátkem března.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme