Státy EU jednomyslně podpořily dohodu o reformě vztahů s Británií, oznámil Tusk

Dohoda o reformě vztahů Británie se zbytkem EU je na světě, oznámil premiér Sobotka na twitteru. Předseda Evropské rady Donald Tusk na stejné sociální síti následně uvedl, že navržený text má jednomyslnou podporu. Prezidenti a premiéři všech 28 unijních zemí se dnes večer sešli po mnoha hodinách odkladů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropští lídři řeší na pracovní večeři požadavky na reformu vztahů Británie a zbytku unie

Evropští lídři řeší na pracovní večeři požadavky na reformu vztahů Británie a zbytku unie | Zdroj: Reuters

Dohoda Británii umožňuje po dobu sedmi let omezit zaměstnanecké výhody pro lidi z ostatních členských států, kteří na ostrovy přijdou pracovat.

Spojené království může taky výrazně snížit dětské přídavky pro pracující cizince, kteří své děti nechají doma. Těm, kteří už v Británii jsou, se přídavky sníží až od roku 2020.

Stejné právo ohledně přídavků budou mít i všechny ostatní státy EU. Ústupky byly podmínkou pro to, aby britský premiér David Cameron v referendu podpořil setrvání Spojeného království v unii.

„Dohoda splnila závazky, které jsem učinil na začátku vyjednávacího procesu. Británie bude nastálo mimo těsnější unii a nikdy se nestane součástí evropského superstátu. Věřím, že je to dostatečný důvod, aby zůstala v EU a měla to nejlepší z obou světů,“ prohlásil.

Odvrácení ‚Brexitu'?

David Cameron svolá mimořádné zasedání vlády, na kterém nejspíš oznámí i termín referenda. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky dohoda nezaručuje setrvání země v Evropské unii, je ale dobrým předpokladem.

„Je to i jasný signál pro britské občany, že si mohou zvolit. Buď reformovanou unii na základě dohody, která dnes získala politickou podporu všech 28 zemí, nebo vystoupení z EU,“ prohlásil.

Jednání o kompromisu se ukázala být mnohem těžší, než se před summitem očekávalo. Pracovní oběd evropských lídrů se měl původně konat o půl druhé, předcházet mu měla neformální snídaně. Ta byla nakonec zcela zrušena a začátek oficiálních jednání se stále odkládal ve snaze nalézt shodu při bilaterálních schůzkách.

ČTK, ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme