Děti v evropských školách dostanou víc ovoce, zeleniny a mléka, schválili europoslanci

Školáci v Evropské unii dostanou víc mléka, ovoce a zeleniny. Europoslanci schválili dotace pro program, díky kterému mají žáci zdravější svačiny. Příspěvek má vzrůst o 20 milionů eur. Celkem tak chce unie program dotovat 250 miliony eur, v přepočtu zhruba 6,8 miliardami korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko, sklenice mléka, mlíko

mléko, sklenice mléka, mlíko | Foto: CC0 Public domain

Dotování národních programů na rozdávání mléčných výrobků, ovoce a zeleniny do škol považuje za prospěšné 584 ze 751 europoslanců. Někteří ale bezplatnou distribuci výrobků kritizují.

„Evropská unie není máma, aby určovala, co mají děti ve školách jíst,“ prohlásil europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Částka 250 milionů eur by tak podle něj měla zůstat v kapsách evropských daňových poplatníků. Belgická europoslankyně Hilde Vautmansová mu ale oponovala, že v její zemi se tohoto programu účastní všechny školy a že jedno jablko denně dítěti zaručí, aby nebylo často nemocné.

Evropský parlament naopak nepodpořil návrh, který by zúžil okruh dotovaných výrobků. Finanční podporu měly získat pouze zdravější produkty, jako je neochucené mléko a mléčné výrobky.

Podle europoslanců jsou ale ovocné jogurty a ochucená mléka u dětí natolik populární, že by takové omezení mělo spíše negativní dopad.

„Údaje z 90. let ukazují, že děti, které měly na svačinu k dispozici pouze neochucené mléko, v krátké době ještě více snížily jeho spotřebu, a mléko v některých případech přestaly i pít. Bylo by proto naivní očekávat, že ze slazených limonád či cukrovinek děti ihned přejdou na výrobky z neochuceného mléka," vysvětlil český europoslanec a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák.

Mléčné dotace existují v Evropské unii od roku 1977. Rozdávání ovoce a zeleniny unie zavedla před sedmi lety. Programy mají podpořit zdravější stravovaní dětí. V Evropské unii je podle statistik 20 milionů dětí, které se potýkají s kilogramy navíc.

Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme