Česko by na základě dohody s Tureckem mohlo přijímat 22 Syřanů měsíčně

Česko by mohlo měsíčně přijímat 22 Syřanů z uprchlických táborů v Turecku. Naplnilo by tak svůj podíl na nedávné dohodě mezi zeměmi Evropské unie a Tureckem. Celkově by Česko mělo přijmout zhruba 1800 syrských uprchlíků. O tom, jak tuto celkovou kvótu konkrétně naplnit, teď v Lucemburku jednají ministři vnitra států osmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko by mohlo měsíčně přijímat 22 Syřanů z uprchlických táborů v Turecku

Česko by mohlo měsíčně přijímat 22 Syřanů z uprchlických táborů v Turecku | Zdroj: Reuters

Díky dohodě s Tureckem se skoro zastavil proud uprchlíků do Řecka, jak připomíná německý ministr vnitra Thomas de Maizière. V rámci dohody mají země unie přijmout z Turecka maximálně 72 000 Syřanů, na Česko tak vychází zhruba 1800 lidí.

„Česká republika ale bude striktně dbát na to, aby měla dostatek času na bezpečnostní prověrky těch osob. Čtrnáctidenní lhůta je nemožná. Budeme potřebovat nejméně měsíční a delší lhůtu,“ řekl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Česko nemá dost spojenců na zablokování budoucího návrhu na zavedení povinných kvót pro přijímání uprchlíků v době vyhrocení migrační krize, potvrdil Českému rozhlasu Nováček.

Podle něj většina zemí Evropské unie podporuje případný návrh na zavedení povinných kvót pro případ mimořádně silného přílivu uprchlíků do některé ze zemí osmadvacítky.

Naopak by podle něj zřejmě neprošla varianta, která by počítala s automatickým povinným přerozdělováním uprchlíků za každé situace.

Česko dál shání podporu k zablokování kvót

Česko ale bude podle Nováčka podporu dál shánět. „Uvidíme až na jednání. Nějaká jednání jsme vedli, přesvědčovali jsme naše partnery, že relokační mechanismy se neosvědčily a nefungují,“ řekl Českému rozhlasu Nováček.

Evropská komise by měla konkrétní návrhy předložit před koncem jara.

Podle jejího prvního místopředsedy Franse Timmermanse totiž není spravedlivé, že uprchlická vlna dopadá hlavně na ty státy, které leží na hranicích Evropské unie.

Komise proto představila dvě možnosti. Podle jedné by byli v rámci kvót automaticky přerozdělováni všichni žadatelé o azyl, podle druhé by kvóty platily jen zcela výjimečně v případě mimořádného přílivu uprchlíků. Česko odmítá obě varianty.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme