Většina zemí EU podporuje českou žádost o změnu výběru DPH

Česko má podporu většiny zemí Evropské unie při své žádosti o změnu výběru daně z přidané hodnoty. Po schůzce ministrů financí zemí osmadvacítky v Amsterdamu to řekl nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem. Česko chce mít možnost, aby DPH platil odběratel a ne ten, kdo službu poskytuje. Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO by to omezilo daňové úniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

V rámci jednotného evropského trhu musí toto přenesení daňové povinnosti, neboli reverse charge, pro Česko nejdřív navrhnout Evropská komise a následně odhlasovat všechny země unie.

Podle Dijsselbloema je podpora pro český požadavek široká. Babiš věří, že souhlas unie získá. „Důležité je, že nikdo nebyl proti. I Francouzi řekli, že jim to nevadí, Němci nás víceméně taky podpořili, Lotyšsko, Rakousko, které samozřejmě je s námi, Slováci a tak dále,“ uvedl po jednání.

Babiš argumentuje tím, že by to výrazně omezilo současné daňové úniky při a tzv. karuselových podvodech, kdy uměle vznikají řetězce firem a nakonec DPH nezaplatí nikdo. Ministr výši těchto podvodů v české ekonomice odhaduje na 80 miliard korun ročně. V celé Evropě pak na desítky miliard eur.

Evropská komise i některé země už dříve přenesení daňové povinnosti kritizovaly jako neúčinné. Podle ní by se podvody jen přelily jinam a narostla by byrokracie. Komise uvedla, že vypracuje analýzu, jestli má český návrh smysl. Na základě ní se pak rozhodne, jestli předloží návrh ostatním zemím.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme