Europol má dostat víc pravomocí v boji terorismem. Schválili to europoslanci

Evropské centrum informací nebo Velký bratr. Tak mluví někteří poslanci Evropského parlamentu o Europolu, kterému dnes schválili nové pravomoci. Úřad bude například sledovat internet nebo shromažďovat a sdílet více informací o lidech podezřelých z terorismu. Cílem je totiž právě efektivnější boj proti džihádistům v Evropě. Návrh ale vyvolává i kritiku kvůli ochraně soukromí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

„Europol se stane centrem informací pro všechny evropské bezpečnostní složky. Útoky v Paříži a Bruselu nám jasně ukázaly, že výměna informací o podezřelých mezi jednotlivými zeměmi je naší Achillovou patou. Ve spolupráci nám chybí efektivita. Vyšetřování musí také doprovázet důkladná analýza,“ vysvětluje eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos.

Země Evropské unie tak budou mít povinnost sdílet s Europolem informace o lidech podezřelých z terorismu. Úřad bude shromažďovat nejen třeba otisky prstů, ale i údaje o majetku kvůli pátrání po financování terorismu. Europol bude také vyhledávat nebezpečné weby a ve spolupráci s internetovými firmami žádat o jejich smazání.

Koncentraci citlivých dat na jednom místě ale kritizuje například europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanci schválili nové pravomoci pro Europol, které by měly pomoct s bojem proti terorismu. Více od zpravodaje Viktora Daňka

„Z mého pohledu je to vznik jakéhosi obřího Velkého bratra, kdy soukromé subjekty typu leteckých společností a další budou Europolu automaticky posílat data klientů, Evropská komise bude moci ta data poskytnout dál třetím stranám. Je to podle mě nebezpečná věc,“ varuje Mach.

Europol má databázi podezřelých osob už teď, údaje v ní jsou ale neúplné, z některých zemí podle europoslanců často chybí a policisté databázi málo využívají. Unikl jim tak i jeden z pařížských atentátníků.

Nové pravomoci pro Europol podpořil také například europoslanec hnutí ANO Pavel Telička. I on ale připouští rizika.

„Tady nějaká rizika jsou a budeme se muset dívat na to, jak bude vypadat implementace. A tam už vstupuje do hry Evropský parlament, který toto bude chtít sledovat. Bohužel žijeme v době, kdy budeme muset vždy vážit osobní svobody a ochranu dat na jedné straně a schopnost čelit bezpečnostním rizikům na straně druhé,“ říká Telička.

S novými pravomocemi Europolu musí souhlasit ještě členské země unie. Norma by pak mohla být účinná na jaře příštího roku. I po reformě ale hlavní odpovědnost za bezpečnost zůstane na ozbrojených složkách národních států.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme