Migranti za víza. Nejsme na tureckém bazaru, vzkazují Němci a Rakušané Ankaře

Německo, Rakousko i Evropská komise se ostře ohradily proti výhružkám Turecka. Ankara žádá co nejrychlejší zavedení bezvízového styku do zemí Evropské unie. Pokud turečtí občané do října nebudou moct po nejstarším kontinentě volně cestovat, odstoupí podle ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua od dohody o migrantech.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Hrozby a ultimáta, nový styl Erdoganova Turecka. V otázce naplnění 72 podmínek pro zrušení víz nejsme na tureckém bazaru," poznamenal generální tajemník německé vládní Křesťansko-sociální unie Andreas Scheuer. „Bezvízový režim pro Turecko je v současné situaci zcela vyloučen," dodal.

Turci budou podle německé vlády cestovat bez víz do Evropy, až Ankara splní podmínky, ke kterým se zavázala. „Zavedení bezvízového styku závisí na Turecku. Evropa ani Německo se nenechá vydírat,“ prohlásil šéf sociální demokracie a vicekancléř Sigmar Gabriel.

Evropská komise tyto výhružky rovněž odmítá. Dohodu s Tureckem prý Brusel dál respektuje, víza pro turecké občany ale unie zruší až poté, co Ankara splní všechny dříve stanovené podmínky.

„Komise má nadále zájem na pokračování a naplňování dohody mezi EU a Tureckem. Totéž očekáváme od našich tureckých partnerů. Pokud jde o nás, dál respektujeme naše závazky, a dokonce urychlujeme jejich naplňování. Komise už například uvolnila dvě ze tří miliard z fondu pro uprchlíky v Turecku,“ sdělila mluvčí komise Mina Andreevová.

Předseda komise Jean Claude Juncker už dříve prohlásil, že zavedení bezvízového styku zkomplikoval pokus o státní převrat, který Turecko zažilo minulý měsíc.

Odmítavý postoj k výhrůžkám Ankary v pondělí zaujal také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. „Pro zrušení víz existují jasné podmínky, které musí Turecko všechny bez výjimky splnit, zejména protiteroristické zákony," uvedl podle agentury APA šéf rakouské diplomacie.

Bezvízový styk do EU chceme do října, jinak zrušíme dohodu o migrantech, tvrdí Turecko

Číst článek

Roztržku mezi státy Evropské unie a Tureckem vyvolala slova ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua, který poskytl rozhovor německému deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Pokud nedojde k uvolnění vízového režimu, budeme nuceni odstoupit od dohody o zpětném přebírání osob a od dohody z 18. března," řekl Çavuşoglu s tím, že v žádném případě prý unii nechtějí vyhrožovat.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu žádá zavedení bezvízového styku do EU | Foto: Reuters

Turci se díky uzavřené dohodě stali hlavním partnerem Evropské unie při řešení migrační krize. Přislíbili, že přemístí všechny migranty z Řecka. Za každého běžence převezeného do Turecka pak měly členské státy z Turecka přijmout jednoho Syřana.

Jako podmínky si země kladla finanční podporu, urychlení přístupových jednání a zmíněný bezvízový styk.

Turecko tímto způsobem vyhrožuje už po několikáté. Naposledy prakticky okamžité zavedení bezvízového styku vyžadoval v dubnu bývalý premiér Ahmet Davutoglu, stejně jako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Pavel Polák, Anna Jadrná, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme