Zadržené raky čeká smrt chladem. Psy na letišti 'uspávají', holubům lámou vaz

Už první den platnosti nového nařízení EU zakazujícího dovoz některých zvířat, zajistila pohraniční veterinární kontrola 76 raků červených. Ty nyní čeká utracení, majitel totiž odmítl financovat jejich návrat do Indonésie. Spolu s raky je na seznamu například i nosál, želva nebo nutrie. Milena Hřebíková, vedoucí oddělení pohraniční veterinární kontroly ruzyňského letiště v Praze, pro Zpravodajský web Českého rozhlasu vysvětluje, co se se zajištěnými zvířaty děje dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Invazivní raci červení na pražském letišti Václava Havla

Invazivní raci červení na pražském letišti Václava Havla | Foto: Václav Štefan | Zdroj: Český rozhlas

Jak takové utracení raků probíhá?

Pro tato zvířata neexistuje předepsaná likvidace. Většinou se používá usmrcení plynem, to v tomto případě není možné. Zřejmě budou podchlazeni, což je pro raky velice rychlý a bezbolestný způsob.

Už před novou vyhláškou musela pohraniční veterinární správa nějaká zvířara utratit. O jaká zvířata se jednalo?

Šlo o asi šest holubů a jednoho psa. Holuby si dovezl jeden chovatel z Ameriky, ale neměl k nim patřičné doklady. Navrhli jsme jejich vrácení, ale ukázalo se, že chovatel je nemá kam vrátit. Pak to byl pes, kterého v tranzitním prostoru opustil občan Arménie. Pes byl nečipovaný a neznámého původu. Nebylo možné ho nějakým způsobem legalizovat. Mnohem běžnější ale je, že pokud pes nemá potřebné náležitosti, máme tady pro ně karanténu. Majitel si náležitosti vyřídí a pak zaplatí náklady karantény. Utracení je nejkrajnější rešení.

Jak byla tato zvířata usmrcena?

Holubi se utrácejí zlomením vazu, to je oficiální způsob likvidace holubů v malém množství. Pokud se odchytávají do klecí, likvidují se plynem. U psa byla použita uspávací injekce.

Zmínila jste, že pro likvidaci raků neexistuje oficiální postup. Pro ostatní zvířata na seznamu, třeba savce, takový postup existuje?

Pro savce, třeba ty nosály, je to uspávací injekce, která je uvede do hluboké narkózy, která následně vede k vynechání dechu. Je to bezbolestné. Oficiální směrnice už existují.

Majitel zajištěných raků je odmítl poslat zpět do Indonésie. Musí ale zaplatit pokutu v řádu tisíců korun. Jak vysoké by byly náklady na jejich cestu zpět?

V řádech mnoha tisíců. Ta pokuta pro něj byla menší. Přesto má člověk vždy právo rozhodnout se, zda pošle zvířata zpět bez ohledu na uloženou pokutu. Zásilka je stále jeho.

Dokážete odhadnout, o kolik se zvýší počet usmrcených zvířat poté, co nová vyhláška EU vešla v platnost?

Myslím, že u nás se to o tolik nezvýší. Majitel zajištěných raků dováží jen někdy a nezjistil si, že existuje nové nařízení. Ostatní pravidelné dovozce zvířat na seznamu jsme informovali, musí totiž žádat Ústřední veterinární správu o dovozní podmínky.

Kdyby raci dorazili na letiště o den dříve, utracení by nebylo nutné?

Nebylo. Vyhláška ale začala platit a úředníci musí poslouchat legislativu.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme