Británie by měla začít jednání o brexitu co nejdříve, řekl Tusk v Londýně

Detaily britského odchodu z Evropské unie řešili dnes v Londýně britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten ministerskou předsedkyni vyzval, aby co nejdřív aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy a formálně tak proces brexitu spustila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské rady Donald Tusk

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské rady Donald Tusk | Zdroj: Reuters

„Míček pro započetí rozhovorů je na britské straně kurtu,“ prohlásil Donald Tusk, podle nějž je v zájmu všech, aby oficiální jednání o brexitu začala co nejdříve.

Theresa Mayová na to reagovala slovy, že její země potřebuje čas na přípravu rozhovorů, a že by se obě strany měly snažit dosáhnout „hladkého rozvodu“.

Britský tisk soudí, že se ministerská předsedkyně necítí být ohledně načasování brexitu pod tlakem. Mayová v Londýně předsedovi Evropské rady řekla, že „dokud bude Británie členskou zemí unie, zůstane jejím silným hráčem“.

Ministerská předsedkyně si prý do budoucna přeje „silnou Evropskou unii, pro co nejlepší vztah s post-brexitovým Spojeným královstvím“.

Jak by to mohl tento vztah vypadat, je však v mnoha ohledech nejasné. Britská vláda třeba pořád nemá jasno v tom, jestli chce takzvaný „hard brexit“, tedy skutečně tvrdou odluku od unie, anebo měkčí variantu, která by obsahovala zachování většiny důležitých prvků unijního členství.

Ta první by byla zřejmě snazší. Druhá varianta vypadá jako nepřijatelná jak pro samotnou EU, tak pro ty Brity, kteří v unijním referendu hlasovali pro brexit.

Klíčová bude regulace přistěhovalectví. Theresa Mayová se před pár dny vymezila vůči plánu na zavedení takzvaného australského systému bodování přistěhovalců, tedy jejich posuzování z hlediska prospěšnosti místní ekonomice a společnosti, což byla varianta, kterou před referendem prosazovala řada zastánců brexitu.

Spekuluje se o variantě, že by unijní občané mířící do Británie museli mít předem domluvenou práci, aby směli v zemi zůstat.

Tvrdší alternativou by pak mohlo být stanovení kvót pro osoby z členských států EU, což je však zase těžko průchozí, pokud by Británie měla zůstat součástí jednotného evropského trhu.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme