Vylučte Maďary z EU, požaduje lucemburský šéf diplomacie. Kvůli vztahu země k uprchlíkům

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn požaduje vyloučení Maďarska z Evropské unie. S uprchlíky podle něj země zachází skoro hůře než se zvířaty. Nepříliš diplomatické vyjádření šéfa lucemburské diplomacie přinesl dnes německý deník Die Welt. Asselborn Maďarsko i další země střední Evropy za jejich přístup k migraci kritizuje opakovaně. Takovýto požadavek však ještě nevznesl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn | Foto: European Parliament

„Nemůžeme přijmout, že jsou masivně porušovány základní hodnoty Evropské unie. Když někdo jako Maďarsko staví ploty proti uprchlíkům před válkou nebo když porušuje svobodu tisku a nezávislost justice, měl by být přechodně nebo v případě nutnosti navždy vyloučen z EU,“ nechal se slyšet Asselborn jen několik dní před bratislavským summitem unie.

Evropská unie podle lucemburského ministra zahraničí nemůže takové chování tolerovat a vyloučení Maďarska je jedinou možností, jak ochránit hodnoty a soudržnost EU.

Podle současných smluv nelze některou ze zemí EU vyloučit – o vystoupení z unie musí požádat každý stát sám – při vážném porušení dohod je však možné částečně nebo plně pozastavit členská práva daného státu.

Asselborn se vyslovil také proto, aby pro pozastavení členství některé ze zemí unie nebyla do budoucna potřebná jednohlasnost, ale aby stačilo většinové rozhodnutí.

Na Asselbornův výrok o vyloučení Maďarska z EU už reagovalo například Rakousko, Maďarsko, Německo nebo Česká republika. Shodně tento návrh odmítly. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil Asselbornův výrok za nesmysl.

„Evropa musí zajistit svým občanům bezpečí a prosperitu a udržet si konkurenceschopnost. Prohlubování příkopů a výkřiky o vylučování členských států považuji za nesmysl. V červnu jsme se s ostatními lídry EU jednoznačně shodli na pokračování evropské spolupráce ve formátu 27 členských států. Na této dohodě se nic nemění,“ uvedl Sobotka v komentáři zveřejněném na webu vlády.

Častá kritika na adresu V4

Asselborn kritikou na adresu zemí visegrádské čtyřky rozhodně nešetří.

V květnu například německému deníku Aachener Nachrichten řekl, že při některých výrocích skupiny, do níž patří i Česko, dostává záchvaty. Varoval také visegrádskou čtyřku, že svým odporem proti přerozdělování uprchlíků se stane spolkem odpadlíků.

O maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi zase zhruba před rokem řekl, že by se měl stydět. „Je to muž, který toho v Maďarsku hodně zničil, ale zničil toho i hodně s ohledem na hodnoty Evropské unie,“ poznamenal tehdy.

Minulý týden pak v německé televizi ZDF označil Orbána za politika, který ničí evropské hodnoty, jako je solidarita a ochota pomáhat druhým.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme