Krize EU si na summitu v Bratislavě žádá revizi základních principů, tvrdí Financial Times

Lídrům členských zemí Evropské unie je nutno na nadcházejícím summitu v Bratislavě odpustit, že jsou ve stavu šoku. Alespoň to tvrdí komentátoři deníku Financial Times. Důvodem je krátká doba od brexitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk | Foto: European Parliament

Podle listu existuje pokušení považovat brexit jen za vnitřní problém tradičně euroskeptické země, která naskočila do EU relativně pozdě a nepřestala si po celou dobu svého členství stěžovat.

Jak napsal předseda Evropské rady Donald Tusk, panují vážné obavy, že dozvuky britské volby zasáhnou celou unii. Voliči se cítí odtrženi od svých elit a nevěří politikům, že jim na nich záleží. „Překonání této propasti ovšem vyžaduje něco víc než jen běžné technokratické fígle,“ píše list.

Podle něj je potřeba zásadně revidovat a přehodnotit základy unie – včetně klíčových ustavujících principů volného pohybu lidí, zboží, služeb a kapitálu. Tento proces pochopitelně přesahuje rámec neformálního summitu. „Nezahájit jej by však znamenalo, že se summit rozhodl přehlížet existenciální krizi prvního řádu, kterou Evropská unie prochází,“ upozorňuje komentátor Financial Times.

Migrace a eurozóna. To budou hlavní témata

Spor o imigraci a nezvládnutí uprchlické krize učinily z přeshraničního pohybu obyvatelstva klíčový bod nutné reformy. „Princip volného pohybu osob je třeba znovu zkoumat a případně nasadit na migrační tlaky v některých zemích takzvanou záchrannou brzdu,“ píší Financial Times. Ve většině oblastí by měla reforma vést k praktickému mezivládnímu rozhodování.

Naproti tomu eurozóna podle deníku potřebuje jistý druh fiskální spolupráce, aniž by ovšem vznikl centralizovaný unijní rozpočet. Stejně tak je potřeba pohnout s ideou bankovní unie, která je zatím zablokovaná. „Integrace zemí se společnou měnou je nezbytná. Naopak dělení unie na země první a druhé kategorie by bylo chybou,“ píší.

Bratislavská schůzka podle listu pochopitelně všechny problémy nevyřeší. Může o nich ale zahájit debatu. Výchozím bodem summitu je poctivé přiznání, že EU je v hluboké krizi a že musí provést zásadní revizi základů, na nichž stojí, uzavírá deník Financial Times.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme