Předseda Evropského parlamentu není spokojen s postojem visegrádské čtyřky, ale oceňuje Česko

Evropa a Evropská unie se nacházejí v klíčové fázi své existence, myslí si předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který v Berlíně mluvil s novináři o Evropské unii. Nyní se jednotlivé země musí rozhodnout, jestli se opět stanou národními státy, nebo přetrvá myšlenka evropského společenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz | Foto: Filip Jandourek

Evropská unie se podle Schulze nyní musí vypořádat s dvěma velkými problémy, s brexitem a s dozvuky migrační krize. Brexit, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie, je něco, s čím se Evropa setkává poprvé. Navíc podle něj brexit podporuje odstředivé síly v unii, v čemž spatřuje největší nebezpečí.

Co se týče dozvuků migrační krize, Schulz se domnívá, že si Evropská unie neporadila dobře s předchozí vlnou uprchlíků. Podle něj se co nejdříve musí vyřešit otázka, jak si jednotlivé státy budou přerozdělovat uprchlíky, kteří budou do Evropy přicházet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Evropského parlamentu kritizoval postoj Visegrádské čtyřky. Poslechněte si jeho slova v reportáži Pavla Poláka.

„Při přijímání a rozdělování uprchlíků v Evropě budeme muset mezi jednotlivými členskými státy praktikovat více solidarity. V dlouhodobější perspektivě není možné, aby zátěž migračních vln neslo jen několik zemí,“ myslí si Schulz a dodává, že solidarita je základním principem Evropské unie a ta by na ní měla trvat.

Schulz: Mezi státy visegrádské čtyřky jsou rozdíly

Schulz ocenil posun v jednání se státy visegrádské skupiny a zdůraznil, že mezi jednotlivými státy jsou rozdíly. Ocenil, že Česká republika a Slovensko jsou připraveny finančně a personálně pomoc státům jižní Evropy, které administrativně nezvládají nápor uprchlíků.

Jinak s návrhy visegrádské čtyřky spíše nesouhlasí. Takzvaná „flexibilní solidarita“, se kterou státy Visegrádu přišly na unijním summitu v Bratislavě a podle které by si mohly státy samy rozhodnout, zda a jak chtějí pomoci s uprchlickou krizí, nebude fungovat. To se podle něj ukázalo při poslední migrační vlně.

"Pochopení pro postoj států visegrádské skupiny nepřijímat žádné uprchlíky jsem nikdy neměl. Naopak patřím k těm, kteří to poměrně tvrdě kritizovali," řekl Schulz.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme