EU obnovila přístupová jednání s Chorvatskem

Chorvatsko je o něco blíž svému členství v Evropské unii. Po několika měsících stagnace v pátek pokračovala jednání o přijetí této země mezi členské státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženy v krojích v chorvatském Babiči

Ženy v krojích v chorvatském Babiči | Foto: Gregor Martin Papucsek

Rozhovory blokovalo od loňského prosince Slovinsko. Důvodem byl nevyřešený spor se Záhřebem o vedení námořní hranice v Piranské zátoce.

Rozepře mezi Lublaní a Záhřebem se ale podařilo v polovině září odstranit dohodou premiérů Boruta Pahora a Jadranky Kosorové. Dvacet let trvající spor o vedení námořní hranice přesto zůstává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po několika měsících stagnace se znovu rozběhly rozhovory s Chorvatskem o rozšíření Evropské unie. O podrobnostech hovořil na Rádiu Česku bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Bude se ale řešit paralelně s předvstupními rozhovory. Chorvatsko nebude v žádném z dokumentů při jednáních předjímat vedení hranice se Slovinskem.

Na dnešní mezivládní konferenci Záhřeb v jednáních s Unií předběžně uzavřel 5 kapitol a u dalších 6 rozhovory zahájil.

Podle komisaře pro rozšíření EU by mohla jednání s Chorvatskem skončit v první polovině příštího roku. Sami CHorvaté si přejí přistoupit k Unii v roce 2012.

Složitější bude vyřešit spor o koridor

Jak ve vysílání Rádio Česko připomněl balkanolog Filip Tesař, Chorvatsko a Slovinsko se už před několika lety začaly blížit kompromisu, který by znamenal rozdělení Piranské zátoky mezi obě země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Filipem Tesařem na Rádiu Česko

Složitější část sporu ale podle něj představuje koridor, kterým Slovinsko požaduje volný přístup do mezinárodních vod. Na to odmítá Chorvatsko přistoupit, neboť chce mít společnou námořní hranici s Itálií.

"Ten koridor do mezinárodních vod bude záležitostí mnohem ožehavější, a vzhledem k tomu, že Slovinsko nechce přistoupit na nějakou právní arbitráž nebo na něco, co by vyřešila třetí, nezaujatá právní instituce, tak to bude opravdu těžké," řekl o slovinsko-chorvatském sporu v rozhovoru pro Rádio Česko Filip Tesař.

Pavel Novák, Marika Táborská, Martina Mašková, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme