Bosna a Hercegovina by mohla dostat statut kandidáta EU

Evropská unie nabídla politickým vůdcům Bosny a Hercegoviny od příštího roku bezvízový styk a přijetí přihlášky do Evropské unie. Potvrdili to bosenští účastníci schůzky, které v balkánském regionu přezdívají malý Dayton.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina | Foto: CIA

Podmínkou je, že se do deseti dnů lídři Bosny a Hercegoviny domluví na změnách ústavy a budoucí podobě státu, kde žijí tři národy - bosenští muslimové, Srbové a Chorvaté.

Jako perspektiva se nabízejí kandidátský statut v Evropské unii a rychlejší cesta do Severoatlantické aliance, uvedl předseda Chorvatské demokratické unie 1990 Božo Ljubič.

Pro bosenské Srby je nejdůležitější, aby se zachovalo hlasování podle entit, doplnili srbští zástupci - tedy podle příslušnosti k Federaci Bosny a Hercegoviny nebo k Republice srbské.

Přes lákavou pobídku za strany Evropské unie a Spojených států není jisté, zda se nejsilnější politické strany v Bosně a Hercegovině dokáží domluvit na změnách ústavy a zrušení Úřadu vysokého představitele mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu.

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme