Sacharovovu cenu získalo sdružení na obranu lidských práv v Rusku Memoriál

Evropský parlament ocenil cenou Andreje Sacharova bojovníky za lidská práva v Rusku. Cenu spojenou s finanční podporou padesát tisíc eur získalo sdružení Memoriál a ostatní obránci lidských práv v Ruské federaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament v Bruselu

Evropský parlament v Bruselu | Foto: Magdaléna Trusinová

Po oznámení letošního laureáta Sacharovovy ceny se sálem parlamentu ve Štrasburku roznesl potlesk. Kromě hlavních postav Memoriálu - Ljudmily Alexejevové, Olega Orlova a Sergeje Kovaljova - ji europoslanci určili pro všechny ostatní obránce lidských práv v Rusku.

"Pevně doufáme, že tím pomůžeme k odstranění strachu, nejistoty a často i násilí, které hrozí zastáncům lidských práv v Ruské federaci," uvedl předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka dánského listu Politiken Dana Schmidt ve vysílání Radiožurnálu o ceně Andreje Sacharova pro bojovníky za lidská práva v Rusku

Memoriál spoluzaložil sám Andrej Sacharov, po kterém se cena jmenuje. Fyzik a disident. Tvůrce sovětské vodíkové bomby.

Sdružení Memoriál chtělo původně uctít památku obětí stalinistických represí. Přetvořilo se ale v organizaci na ochranu lidských a občanských práv. Cenu převezme 16. prosince na zasedání Evropského parlamentu.

Novinářka, zpravodajka dánského listu Politiken Dana Schmidt ve vysílání Českého rozhlasu 1 popsala letošní laureáty, ruské obránce lidských práv jako symboly tamního boje za lidská práva. V pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes opakovala slova oceněné Ljudmily Alexejevové, že v Rusku se dnes obránci lidských práv už nezavírají, ale zabíjejí.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme