Fischer předal v Římě českou ratifikační listinu k ,Lisabonu'

Český premiér Jan Fischer v Římě definitivně dokončil ratifikaci Lisabonské smlouvy. Dokument reformující fungování Evropské unie tak bude moci 1. prosince vstoupit v platnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká ratifikační listina k Lisabonské smlouvě

Česká ratifikační listina k Lisabonské smlouvě | Zdroj: ČTK

Premiér Fischer slavnostně předal ratifikační instrumenty České republiky k Lisabonské smlouvě, aby mohly být uloženy do depozitáře k prvotní smlouvě, kterou bylo v roce 1957 ustaveno Evropské hospodářské společenství.

Krátkého obřadu se zúčastnil rovněž italský ministr zahraničních věcí Franco Fratini, který velmi ocenil, že listinu osobně doručil předseda vlády. Původně ji měl totiž přivézt náměstek ministra zahraničí. Předání české ratifikační listiny se uskutečnilo za velkého zájmu médií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceremonii v Římě přiblížila v Radiofóru tamní spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi

Teď už začíná druhá část návštěvy premiéra Fischera v Římě, která vyvrcholí zítra soukromou audiencí u papeže Benedikta XVI. a setkáním s předními představiteli Svatého stolce.

Dnes večer český premiér navštíví Kolej Jana Nepomuckého a setká se s kardinálem Špidlíkem. Bude se připomínat 20.výročí pádu komunistického režimu a také 20. výročí svatořečení svaté Anežky české.

V sobotu premiér s delegací navštíví v podzemí svatopetrské baziliky hrob kardinála Berana a zastaví se rovněž u hrobu Jana Pavla II.

Kardinál Beran je jediný Čech, kterému se dostalo pocty pohřbení v kryptách svatého Petra, protože po jeho smrti komunistická vláda v Československu nepovolila převoz těla do vlasti. Pohřební obřad vedl tehdy zcela mimořádně papež Pavel VI.

Vědunka Lunardi, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme