Zvolení Rompuye může obnovit spory mezi Vlámy a Valony

Nadšení, ale i starost o budoucnost země. Takové jsou reakce v Belgii na zvolení jejího premiéra Hermana van Rompuye prvním stálým předsedou Evropské rady - tedy jakýmsi evropským prezidentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvolení Rompuye 'evropským prezidentem'.

Zvolení Rompuye 'evropským prezidentem'. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Postup úspěšného belgického premiéra na jedno z nejvyšších míst Unie totiž může vyvolat turbulence na domácí politické scéně a obnovení sporů mezi Vlámy a Valony.

"Velká čest pro nás. Velká hrdost, že se Belgie zapsala do historie tím, že dala Evropě prvního prezidenta. Je to ale dobré také pro Belgii?" Ptal se v komentáři list Le Soir. "Ale jistě, pokud Rompuyův následovník udrží naši zemi v klidných vodách." Napsal deník.

Vyvstává totiž otázka, kdo premiéra, kterému se podařilo zklidňovat vášně mezi Vlámy a Valony, nahradí. Frankofonní deníky se shodují, že ho za několik dnů vystřídá jeho předchůdce Yves Leterme, který byl od léta v Rompuyově kabinetu ministrem zahraničí.

Listy Le Soir i La Libre Belgique připomínají, že Rompuyovi se jako prvnímu Belgičanovi podařilo proniknout do vrcholných unijních funkcí přes britské hradby. Nominace jeho předchůdců, Jeana Luca Dehaena a Gyue Verhofstadta, na předsedy Evropské komise Londýn vždy zablokoval.

Deník La Libre Belgique si neodpustil žert na poslední straně. Známé podzimní zvolání: 'Nové Beaujolais je tu!' se přepisuje na 'Přišel nový prezident'.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme