Evropští školáci nerozumějí psanému textu

Čeští, ale i mnozí evropští školáci mají problém se čtením. Čtvrtina 15letých Čechů nedokáže porozumět textu, který čte. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Údaj o českých studentech přitom není v evropském srovnání nijak výjimečný. V rámci Evropské unie má podobné problémy v průměru úplně stejný počet dětí. Jejich schopnost číst přitom rok od roku klesá. A opět to platí o Česku i o Unii jako celku.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Bruselu Ondřeje Housky jsou zveřejněné údaje celkem alarmující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropětí školáci mají problém se čtením. O nejnovější statistice Evropské komise informuje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

"Třeba v Rumunsku a Bulharsku má problémy s porozuměním textu polovina všech dětí ve věku 15 let. Nejlépe je na tom naopak Finsko, kde tyto problémy má jen 5 procent dětí," informoval Houska.

Vysvětlení lze podle něj najít v tom, že děti už několik let tráví místo s knihou volný čas u počítače hraním počítačových her.

Podle Evropské komise nedokáže však školství pružně reagovat na takto zásadní změny v chování dětí, přestože tyto změny chování lze pozorovat už 15 let. Školství podle Komise reaguje na takové změny s velkým zpožděním, proto se zatím tomuto trendu nebylo schopno přizpůsobit.

Unii se nedaří plnit stanovené cíle

Zpráva Komise hodnotí situaci i v dalších oblastech týkajících se vzdělávání.

Podle Housky z ní plyne, že Unii se nedaří naplňovat to, co si v oblastí školství stanovila.

"Nejen, aby děti rozuměly textu, ale také aby se co nejvíce dospělých celoživotně vzdělávali, aby bylo co nejméně lidí s nedokončeným vzděláním. V tomto je Česko na špici, neb u nás školu nedokončí jen 6 % lidí ve věku 18-24 let, zatímco průměr EU je 15 let. Unie plní jen cíl, aby se zvýšil počet studentů matematiky a technických věd," vysvětlil Houska.

Komisař pro vzdělávání Maroš Ševčovič podle Housky v této souvislosti připomněl, že třetina Evropanů má jen základní vzdělání. A právě tito lidí byli nejvíce postiženi hospodářskou krizí. Ševčovič chce, aby si dospělí lidé vzdělání doplňovali a tím se zmírnily dopady krize na zaměstnanost.

Ondřej Černý, Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme