Evropa nemá jasno o pomoci chudému světu se změnami klimatu

Evropská unie dává dohromady peníze na pomoc chudým zemím pro boj se změnami klimatu. Členské země ale na schůzce v Bruselu dostatečnou částku zatím neslíbily. Hledání dohody tak bude pokračovat dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Švédské předsednictví chtělo, aby sedmadvacítka poskytla rozvojovým zemím na příští tři roky 6 až 7 miliard eur, tedy až 180 miliard korun. Členské země ale takovou částku odmítly vydat. Podle diplomatů dohromady přislíbily jen 4 miliardy eur.

Například Velká Británie hodlá dát více než 880 milionů eur, předsednické Švédsko slibuje skoro 770 milionů. Menší země jako třeba Belgie, Finsko nebo Dánsko chtějí dát mezi 100 a 160 miliony eur.

Česko poskytne 12 miliónů eur

Jasno už má o svém příspěvku i Česká republika: bude to 12 miliónů eur na 3 roky, tedy asi 310 miliónů korun. Po prvním dni unijního summitu to oznámil premiér Jan Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání unijního summitu v Bruselu sleduje tamní zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Česká republika dá svůj příspěvek z peněz, které už vyčlenila na rozvojovou pomoc. Podle nevládních organizací je takový postup pokrytecký. Něco takového ale premiér Fischer odmítá.

Evropští státníci se k tématu vrátí v pátek. "Stále pracujeme na tom, co mohou členské země na základě dobrovolnosti dát na stůl," uvedl švédský premiér Fredrik Reinfeldt. Se svými nabídkami přišlo přibližně 16 členských států.

Zatím se ale zdá, že snaha Unie o boj se změnami klimatu dostává těžkou ránu. Slib pomoci chudému světu je totiž jedním ze základních přístupů sedmadvacítky. Rozvojové země zdůrazňují, že bez cizí pomoci boj s globálním oteplováním vyhrát nemůžou.

Pavel Novák, Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme