Euroúředníci nevzdávají boj za zvýšení platů

Snaha zaměstnanců evropských institucí o zachování růstu jejich platů nepolevuje. Po pondělní stávce části úředníků a technického personálu Rady Evropské unie dnes o jejich platech jednají bruselští diplomaté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úředníci aparátu Evropské unie stávkují za udržení růstu platů.

Úředníci aparátu Evropské unie stávkují za udržení růstu platů. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Odbory zaměstnanců unijních institucí vyhlásily na odpoledne stávkovou pohotovost. Čekají na výsledek jednání Coreperu, tedy výboru stálých zástupců členských zemí v sídle Unie.

Úředníci a další pracovníci v orgánech sedmadvacítky se domáhají valorizace platů o 3,7 procenta, jak jim to zaručují pravidla z roku 2003. Některé země včetně Česka ale kvůli ekonomické krizi navrhují nižší navýšení.

"Nejsme sami. Řekla bych, že je tu vůle dohodnout se. Všechny státy mají snahu nalézt řešení. Nicméně řada mých kolegů je obdobného názoru jako já," řekla zástupkyně velvyslankyně při EU Jana Reinišová před jednáním o požadavcích zaměstnanců unijních institucí.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme