Cestující v autobusech možná získají větší práva

Ministři dopravy členských zemí Unie se na schůzce v Bruselu shodli na tom, že by cestující v autobusech měli mít podobná práva jako pasažéři leteckých společností. Návrh na větší právní ochranu klientů autobusových přepravců musí ještě posoudit europoslanci. Už teď se ale ministři shodli na to, že se nařízení nebude týkat městských a regionálních autobusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestování - autobus

Cestování - autobus | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle návrhu nařízení mají mít cestující v autobusech podobná práva, jaká už dnes náleží těm, kdo cestují letecky. Mají například dostat finanční náhradu, pokud jim autobusový přepravce ztratí, nebo poškodí zavazadla. V případě zrušení spoje nebo jeho zpoždění mají mít cestující nárok na náhradní dopravu, zajištění občerstvení nebo v případě nutnosti i ubytování.

Návrh nařízení myslí i na tělesně postižené pasažéry, které by už autobusové firmy neměly odmítat. Ledaže jejich přepravě brání bezpečnostní předpisy nebo autobus nelze dočasně upravit pro usazení takových cestujících. Návrhem se nyní bude zabývat Evropský parlament.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme