Chorvatsko je v závěrečné fázi vyjednávání o vstupu do EU

Chorvatsko postoupilo do závěrečné fáze vyjednávání o členství v Evropské unii. Po dnešku má uzavřenou více než polovinu vyjednávacích kapitol. Kvůli odporu Slovinska se mu ale nepodařilo zahájit rozhovory v dalších oblastech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záhřeb

Záhřeb | Foto: sfrj

Na mezivládní konferenci se švédským předsednictvím Unie Chorvatsko uzavřelo jednání o pěti kapitolách. Jde například o kapitoly ochrana spotřebitelů nebo energetika.

"Švédské předsednictví a já osobně bychom chtěli říct, že jsme šťastní, že se nám podařilo zrychlit vyjednávání s Chorvatskem v posledních měsících. Určitý kus tratě je ještě třeba uběhnout, ale doufáme, že už to půjde rychle," prohlásil po jednání švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Záhřeb by rád uzavřel přístupové rozhovory v příštím půlroce za předsednictví Španělska. Na obzoru je ale možná nový spor s jeho sousedem Slovinskem.

Kvůli výhradám Lublaně dnes nezačala jednání o kapitolách rybolov, životní prostředí a zahraniční politika a bezpečnost. Zatím má Chorvatsko naději stát se členem Unie za dva roky.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme