Evropská komise žaluje členské země kvůli platům euroúředníků

Členské země evropské sedmadvacítky budou čelit žalobě kvůli platům zaměstnanců unijních institucí. K soudu v Lucemburku podává žalobu Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úředníci aparátu Evropské unie stávkují za udržení růstu platů.

Úředníci aparátu Evropské unie stávkují za udržení růstu platů. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Rada členských zemí před Vánocemi schválila poloviční valorizaci platů zaměstnanců unijních institucí, než jakou navrhla Evropská komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

O žalobě Evropské komise hovořil v pořadu Stalo se dnes zpravodaj ČRo Pavel Novák

Podle závazné dohody mezi členy EU a odbory z roku 2003 to mají být necelá čtyři procenta, kvůli tíživé hospodářské situaci ale členské státy přiznaly unijním zaměstnancům menší navýšení platů.

Komise se proto na své pravidelné schůzce rozhodla pohnat členské země k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku.

Podle mluvčí EK Pii Hansenové bude žádat zrušení rozhodnutí Rady EU, protože je v rozporu se zněním unijních smluv. Komise také požádala soud, aby žalobu projednal přednostně.

Hansenová připomněla, že Evropská komise je strážcem smluv a že jde o respektování daných pravidel. Politické tlaky tu podle ní nemají místo.

Soud už dal dvakrát za pravdu Komisi

V padesátileté historii Unie bylo asi 50 případů žalob Evropské komise na Radu členských zemí. Žaloby kvůli porušené pravidel odměňování zaměstnanců evropských institucí řešil soud zatím dvě, a to v letech 1972 a v roce 1981.

V obou případech vyhověl Evropské komisi a zrušil rozhodnutí Rady, protože překročila své pravomoci. Straně, která spor prohraje, nehrozí žádné sankce, Evropský soudní dvůr pouze anuluje původní rozhodnutí a uloží jeho nápravu.

Valorizace platů unijních zaměstnanců se vypočítává podle růstu mezd v několika vyspělých členských zemích a také podle inflace v Belgii. Berou se v úvahu náklady na život v Bruselu, Lucemburku a ve Štrasburku, kde sídlí evropské instituce.

Všechny hodnoty se ovšem posuzují o rok zpětně, nyní tedy jde o rok 2008, kdy se ještě krize tolik neprojevovala. Tehdy platy ve veřejné sféře rostly a v Belgii byly i vyšší ceny. Příští rok se bude valorizace posuzovat podle roku 2009, takže se jejich odměny ještě sníží. Právě kvůli tomu odboráři před Vánocemi stávkovali.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme