Evropským městem kultury je i Pécs

Jedna pěkná evropská tradice pokračuje i tento rok. Další města se zařadí mezi hlavní destinace evropské kultury. Kromě německého Essenu a tureckého Instanbulu bude tímto titulem lákat také jihomaďarský Pécs.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinice

vinice | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Slavnostní otevírací ceremoniál tam bude dnes večer. Spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Gregor Martine Papucsek připomněl, že historie tam sahá až do časů starého Říma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papuczek představuje Pécs, evropské město kultury 2010

"Pro českého posluchače je zajímavá i linie krále Matyáše." Města se dotkly počátky křesťanství i minulá turecká nadvláda, kterou symbolizuje tamní minaret.

"Pécs je centrem nádherného vinařského, multikulturního regionu s německými i chorvatskými vlivy. Je to brána na Balkán se vším, co k tomu patří."

"Město očekává milion návštěvníků, z toho 30 až 40 procent ze zahraničí. Nabídka kulturních akcí je obrovská a čítá na 2000 bodů, včetně letního koncert Stinga v centru města," zdůraznil Papucsek.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme