Ministři v Bruselu jednají o pomoci pro Haiti

Ministři vlád Evropské unie, kteří mají na starost humanitární pomoc, se v Bruselu radí, jak se dá Haiťanům pomoci při obnově jejich země postižené zemětřesením. Několik státu EU už pomoc na Haiti zaslalo, tentokrát se bude domlouvat spolupráce všech členských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři bez hranic, Port-au-Prince

Lékaři bez hranic, Port-au-Prince | Foto: Julie Remy, Lékaři bez hranic

Vzhledem k odlehlosti zničené země chce proto řada států přispět spíš finančně než materiální podporou. Například česká vláda dnes schválila pomoc v částce dvaceti milionů korun. "Hlavním tématem v Bruselu je nutnost koordinace," podotkla česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milena Vicenová v Poledních ozvěnách dne.

Na nutnosti pomoci se podle ní samozřejmě všechny státy shodly. Jejich názory se ale rozcházejí v tom, jak v pomoci pokračovat.

"Všechny členské státy chtějí pomoci. Ale třeba Španělsko, Francie nebo Evropská komise chce, aby částka na rekonstrukci byla uvolněna hned. Ostatní země preferují, aby se částky uvolnily až podle potřeb," řekla Vicenová. Jedná se například o Německo, Dánsko nebo Nizozemí.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme