Rok 2010 je Evropským rokem boje proti chudobě

Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení dnes zahajuje španělské předsednictví Evropské unie. Sedmadvacítka potřebuje podle španělské ministryně Trinidady Jiménezové a eurokomisaře pro sociální politiku Vladimíra Špidly zakotvit snižování chudoby v nové strategii svého hospodářského rozvoje. Program nazvaný Strategie 2020 bude jedním z hlavních témat summitů Unie v únoru a březnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Manuel Barroso a Vladimír Špidla

José Manuel Barroso a Vladimír Špidla

Ačkoli Evropská unie patří mezi nejrozvinutější oblasti ve světě, 80 milionů jejích obyvatel žije podle údajů Eurostatu na hranici chudoby. To je šestnáct procent celé populace Unie.

Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení má přimět unijní instituce a také národní vlády k přijímání opatření ke snížení počtu lidí postižených chudobou. Má také vyburcovat veřejnost, aby si více všímala toho, že mezi námi žijí chudí a potřební.

Jak uvedl komisař Špidla, průzkumy ukazují, že podle tří čtvrtin Evropanů může Unie sehrát v boji s tímto negativním jevem velkou roli. Česko je přitom podle Eurostatu zemí s nejmenším rizikem chudoby obyvatel. Hrozí jen devíti procentům Čechů. Nejvíce jsou chudobou ohroženi lidé v Lotyšsku a Rumunsku. Na hranici chudoby tam žije čtvrtina obyvatel.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme