EK schválila úsporný plán Řecka

Evropská komise schválila úsporný plán Řecka na ozdravení veřejných financí. Atény tak musí do roku 2012 stlačit deficit pod 3 procenta HDP. Loni přitom schodek řeckého rozpočtu činil 12, 7 procent. Země se tak dostala na pokraj státního bankrotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Ondřej Bouda

Atény proto nemají jinou volbu, než přijmout robustní a bolestivá úsporná opatření. Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia přiznal, že to bude velmi těžký až Sisyfovský úkol.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci Evropské komise na úsporný plán Řeků mluvil v poledních Ozvěnách dne redaktor Českého rozhlasu, který se specializuje na Evropskou unii, Ondřej Houska.

Zároveň Řecko pochválil za včerejší prohlášení premiéra Papandrea, který oznámil dodatečné úsporné kroky. V Řecku tak dojde ke zmrazení mezd ve státní správě, zvýšení věku odchodu do důchodu a zvýšení daně na benzín.

Evropská komise tato opatření vítá, ale zároveň požaduje podrobnější vysvětlení. Podle Almunia budou muset Řekové podniknout ještě tvrdší kroky, například škrty ve mzdách a nejenom jejich zrazení. Úsporná opatření navíc ještě musejí schválit ministři financí sedmadvacítky, kteří se v Bruselu sejdou 16. února.

Přehrát

00:00 / 00:00

O řeckých úsporných opatřeních mluvili na Rádiu Česko reportér Českého rozhlasu Ondřej Houska a analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Komise navíc bude v tomto roce striktně dohlížet na řecký státní rozpočet, což je v dějinách evropské integrace bezprecedentní. Evropská komise zároveň s Řeckem zahájila vyšetřování za to, jak v minulosti falšovalo statistiky. Řecké vlády v minulých letech kouzlily s čísly, aby jejich dluh navenek vypadal přijatelně.

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme