Spolupráce při vyšetřování leteckých havárií má podle EK posílit prevenci

Větší prevenci leteckých neštěstí má zajistit spolupráce evropských úřadů pro leteckou bezpečnost. Ministři dopravy sedmadvacítky posoudí návrh Evropské komise na koordinaci vyšetřování leteckých nehod. Má spočívat ve výměně informací o vyšetřovacích postupech a o zjištěných příčinách havárií. Chce také zavést rychlejší informování příbuzných obětí neštěstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Spolupráce národních úřadů pro leteckou bezpečnost zatím fungovala na neformálním základě. Návrh nařízení Evropské unie počítá s pravidelnými schůzkami šéfů národních vyšetřovacích orgánů, aby si vyměnili zkušenosti a předcházeli dalším leteckým nehodám.

Evropská komise také navrhuje závaznou dobu jedné hodiny, do které musí letecká společnost poskytnout ověřený seznam cestujících havarovaného letadla.

Nemá se tak opakovat situace jako po nehodě stroje společnosti Spanair předloni v létě v Madridu. Zahynulo při ní 153 lidí. Příbuzní cestujících čekali mnoho hodin na informaci, jestli jejich blízcí byli na palubě letadla.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme