Pomoc Řecku má spočívat v dvoustranných půjčkách

Program případné pomoci zadluženému Řecku má spočívat v půjčkách zemí eurozóny. Po dlouhých odkladech oznámil základy případného záchranného plánu pro Řecko předseda Evropské komise José Barroso. O konkrétnější podobu plánu žádala vláda v Aténách, aby uklidnila finanční trhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Manuel Barroso

José Manuel Barroso | Foto: European Commission Audiovisual service

Řecko stále dostávalo jen obecné sliby pomoci a Evropská komise tvrdila, že je připravená navrhnout systém koordinovaného postupu členských zemí eurozóny.

Žádný konkrétní plán ale nechtěla uvést ani komise, ani skupina zemí platících eurem, které se v Bruselu sešly v pondělí. S návrhem opatření chtěly vyjít na světlo, až pokud Řecko o pomoc požádá.

Obecné deklarace o případné pomoci ale nevedly k poklesu úroků, za které si musí Řekové půjčovat peníze na pokrytí předchozích dluhů.

Komisí navržený systém dvoustranných půjček zemí eurozóny Řecku vyhovuje unijním smlouvám, zakazujícím zaplacení dluhů za některou členskou zemi.

Formu pomoci ještě musejí schválit lídři sedmadvacítky. Nejbližší příležitost k tomu mají na summitu Unie příští týden.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme