Německá veřejnost Řecku pomáhat nechce

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso včera vyzval německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby odsouhlasila finanční injekci Řecku. Podle něj by se měla povznést nad domácí politiku - německá veřejnost je totiž proti jakékoli finanční pomoci Řecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Spolkového kancléřství

Budova Spolkového kancléřství | Foto: Jiří Hošek

„Myslím, že Německo nakonec platit bude a důsledky budou spíše dlouhodobého charakteru, protože všichni spoléhají na to, že Němci jsou disciplinovaní, spořádaní a nikdy se nebouří. To se ale může změnit, protože tato země se postupně mění a nálada v ní se jasně zhoršuje,“ řekl pro Rádio Česko expert na mezinárodní ekonomiku a politiku, Petr Robejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případně finanční pomoci Německa Řecku hovořil v Rádiu Česko expert na mezinárodní ekonomiku a politiku Petr Robejšek.

Nemá prý smysl mluvit o spravedlnosti, protože ta nemá v politice místo, ale viděno očima prostého člověka to tak je. "Pro Němce, který vydělává 1.700 euro je nepřijatelné, že by platil nepřiměřené penze a dlouho nad své poměry žijící Řeky jen proto, že existuje něco jako Evropská unie a pan Barroso, který má vlastní politické zájmy a požaduje od Německa vágní pojem solidarity, který by samozřejmě měl platit oboustranně," vysvětlil Petr Robejšek.

V Německém zájmu podle něj je, alespoň krátkodobě, stabilizovat euro. "Jde jen o to, jakou cestou. Jestli ho stabilizovat tím, že se nic nezmění a bude se jen přerozdělovat bohatství mezi silnějšími evropskými zeměmi k těm chudším, které žily nad poměry, anebo jestli se naopak začne u těch, kteří představují problém. To je Řecko, potažmo i Španělsko, Portugalsko a dokonce i Itálie. Jestli je možné donutit tyto země, aby se chovaly disciplinovaněji. Jestliže to možné není, je třeba uvažovat o tom, jak si poradí sami nebo jak si poradí eurozóna bez nich," zvažoval možné varianty Petr Robejšek.

Tomáš Pavlíček, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme