Ministři dopravy EU budou jednat o opatřeních kvůli sopečnému mraku

Až se příště nad Evropu dostane oblak sopečného prachu, nemělo by ji to zastihnout nepřipravenou. V Bruselu budou na mimořádné schůzce ministři dopravy evropské sedmadvacítky hledat cesty, jak zmírnit dopady rozmarů islandského vulkánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poloprázdné letiště

Poloprázdné letiště | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Ministři mají také přijmout opatření, aby Evropa mohl v budoucnu podobným ohrožením čelit. Mrak prachu z islandské sopky před 14 dny zrušil přes 100 tisíc letů nad Evropou. Škody se odhadují až na 2 a půl miliardy eur.

Jedním z hlavních patření, které členským státům navrhuje Evropská komise, je urychlení vzniku takzvaného „Jednotného evropského nebe“. Vzdušný prostor by se měl rozdělit podle hlavních tahů dopravy a ne striktně podle hranic států.

Cílem programu jednotného nebe je také vytvořit celoevropské řízení letového provozu, které by lépe koordinovalo reakce národních úřadů v případě dalších krizí.

Práva cestujících

Evropská komise bude také podle mluvčí komisaře pro dopravu Helen Kearnsové dohlížet, aby se cestující mohli domoci svých práv zaručených unijním právem ve všech zemích stejně.

„Aby si cestující mohli být jisti, že to není sázka do loterie. Že naplnění jejich práv nezáleží na tom, v jaké členské zemi žijí, nebo s jakou leteckou společností cestují,“ uvedla.

Evropská komise také navrhne členským zemím vypracování panevropských plánů zastupitelnosti jednotlivých druhů dopravy. V případě výpadku jednoho z nich, by mohly potřeby cestujících uspokojit ty ostatní.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme