Evropská unie bude zvažovat vlastní sankce vůči Íránu

Ještě tvrdší sankce než Rada bezpečnosti OSN chystá proti Íránu Evropská unie. Není ale jisté, že se na nich všech 27 členských zemí shodne. Jednat o tom budou šéfové diplomacií sedmadvacítky v Lucemburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské unie

Vlajka Evropské unie | Foto: Fotobanka stock.xchng

Spojené národy uvalily na Teherán sankce minulý týden kvůli jeho jadernému programu. Írán tvrdí, že jádro potřebuje jen pro výzkum a energetiku. Většina ostatních zemí tomu ale nevěří a obává se rozpoutání závodů ve zbrojení na Blízkém Východě.

Přijmout vlastní sankce, nebo stačí ty, které na Írán uvalila Rada bezpečnosti? To je dilema, které budou řešit ministři zahraničí Unie. Některé státy jako například Velká Británie a Francie chtějí přesvědčit ostatní, že unijní sankce by měly jít dál, než ty přijaté na půdě OSN.

Mohlo by se jednat o omezení v oblasti financí a obchodu. Část států chce ale počkat, jak zafungují opatření přijatá světovou organizací. Doufají, že budou stačit a Unie si nebude muset sama pálit prsty.

Některé státy jako například Německo a země na jihu kontinentu mají v Íránu významné obchodní zájmy, které by nerady ohrozily.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme