Většina zemí EU je pro přísnější sankce vůči Íránu

Evropská unie pravděpodobně přijme vlastní zostřené sankce vůči Íránu. Na schůzce v Lucemburku o nich jednali ministři zahraničí sedmadvacítky. Přijetí opatření nad rámec rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN z minulého týdne má podporu drtivé většiny členských států. Nové sankce má mezinárodní společenství uvalit na Írán kvůli pokračování jeho jaderného programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Prohlásil po schůzce ministr zahraničí Jan Kohout. Šéfové diplomacií diskutovali o tom, jestli sankce spustit hned, nebo ještě počkat.

Malá skupina zemí vyzývala k uvážlivému postupu, aby zákazy například v oblasti finančních operací nezasáhly nevinné obyvatele. Může jít třeba o íránskou emigraci, která finančně podporuje příbuzné doma.

Deklaraci o přijetí sankcí mají dostat na stůl premiéři a prezidenti sedmadvacítky na čtvrtečním summitu Unie. Opatření proti Teheránu by se mohla začít uplatňovat v červenci.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme