Česká europoslankyně je v čele protestu v Evropském parlamentu

Kontroly celníků na hranicích, zda není v notebooku nebo v hudebním přehrávači nelegálně stažený software nebo hudba, a řada jiných podobných opatření by mohla být podle některých náznaků důsledkem dojednávané Obchodní dohody proti padělání (ACTA).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka do Evropského parlamentu - Zuzana Roithová (KDU-ČSL)

Kandidátka do Evropského parlamentu - Zuzana Roithová (KDU-ČSL) | Foto: Tomáš Adamec

Obchodní dohodu, kterou Spojené státy, Evropská unie, Japonsko, Nový Zéland a další země dojednávají natolik tajně, až je z toho vzbouření v Evropském parlamentu.

Nedostatek informací o dokumentu, který by měl Evropský parlament schvalovat, přinutil europoslance k poměrně neobvyklému kroku, a to k písemnému prohlášení nesouhlasu. Aby bylo platné, musí jej podepsat 369 europoslanců. Jednou ze spoluiniciátorek písemného prohlášení je europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslankyně Zuzana Roithová mluvila na Rádiu Česko

„Už v únoru nám vadil fakt, že zatímco poslanci Evropského parlamentu nemají vůbec informace o tom, co je obsahem smlouvy, tak americký kongres poskytl padesáti firmám z farmaceutického, počítačového či zábavního průmyslu podklady k té smlouvě tak, aby ji mohly komentovat. My musíme chránit zásahy do občanských práv, tedy třeba potenciální hrozby kontrol na hranicích či kriminalizace středoškoláků kvůli stažení nějaké verze programu,“ vysvětlila důvody k iniciativě europoslankyně.

Informace o obsahu smlouvy se nakonec dostaly i k europoslancům. A její text vzbudil řadu obav. Podle kritiků by mohla vést k výraznému omezení osobních svobod uživatelů internetu ve prospěch velkých držitelů autorských práv.

„Minulý týden prosákly informace o obsahu smlouvy, protože byla přístupná poslancům našeho výboru a úředníkům Evropského parlamentu. Z obsahu můžete zjistit, že existují velké rozpory mezi EU a USA. Důležitá je také otázka účinnosti smlouvy, protože Čína, Rusko, Indie a další země nejsou součástí dohody,“ upozornila Roithová.

Pojízdný velkokapacitní rentgen | Foto: Celní ředitelství

Přitom právě zmíněné země se podle ní nejvíce podílejí na porušování práv duševního vlastnictví.

„V rámci naší iniciativy jsme udělali tiskovou konferenci, která šokovalo Evropskou komisi, která pochopila, že po Lisabonské smlouvě musí chtít právo evropských poslanců být inforován o obsahu. Je zřejmé, že tady jde EU do ostrého sporu s USA.

Pokud prohlášení podepíše nadpoloviční většina europoslanců, stává závazným pro Evropskou komisi.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme