Evropská unie přijala nové sankce proti Íránu

Evropská unie zavedla nové sankce vůči Íránu. Na schůzce v Bruselu se na tom shodli ministři zahraničí členských zemí sedmadvacítky. Mezinárodní společenství obviňuje Írán ze snah vyvinout jaderné zbraně. Sankce by tentokrát podle diplomatů mohly být účinné, týkají se totiž i ropy a zemního plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Evropské firmy podle sankcí nesmějí Íránu prodávat technologie pro zpracování ropy a zemního plynu. Unie také zakázala investice do těchto sektorů. To by mohl být pro Írán citelný zásah: islámská republika totiž vlastní obrovské zásoby ropy i plynu, ale nemá dostatek rafinérií na jejich zpracování. Třeba benzín proto musí dovážet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sankcích Íránu Ondřej Houska

Většímu dohledu mají také podléhat peněžní převody z Evropy do Íránu a sankce se mají dotknout také pojišťovnictví ve vztahu k islámské republice.

Unie chce podle svého prohlášení sankcemi přinutit Írán, aby obnovil rozhovory o svém jaderném programu. Teherán ale odmítá tvrzení, že mu jde o jaderné zbrojení a trvá na tom, že na civilní využívání jádra má právo jako ostatní země.

Ahmadínežád: Evropa bude litovat

Írán varoval, že na embargo může doplatit samotná Evropa. Prezident Mahmúd Ahmadínežád už předem řekl, že Evropa bude svých sankcí litovat. Teherán varuje, že může se státy podporujícími sankce úplně přestat obchodovat.

Unie jde v nových sankcích nad rámec toho, na čem se dohodla Rada bezpečnosti OSN. Tvrdší přístup zastávají i Američané. Podle analytiků teď bude důležité, jestli se k Západu připojí i Čína a Rusko. Pokud ne, můžou místa evropských firem v Íránu zaujmout podniky z těchto zemí. To účinek sankcí výrazně sníží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irena Kalhousová z Asociace pro mezinárodní otázky hovořila o sankcích proti Íránu v Ozvěnách dne

„Na druhou stranu třeba víme, že možná bude zrušeno jisté jednání mezi indickými firmami a Íránem, protože indické firmy si uvědomily, že konec konců ty americké sankce se jich týkají také, protože ony potom mají problémy investovat ve Spojených státech“ upozornila v Ozvěnách dne Radiožurnálu Irena Kalhousová z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Takže konec konců i ty firmy z Turecka, Číny, Ruska, pokud tedy chtějí potom investovat dále na Západ, tak si musí uvědomit, že jejich kredit hodně utrpí, pokud budou obchodovat s Íránem.“

Írán ‚připraven jednat‘ o jádru

Teherán dnes prostřednictvím Mezinárodní agentury pro atomovou energii také vzkázal, že je připraven se bezpodmínečně vrátit k rozhovorům o tom, jak si zajistit palivo pro svůj jaderný reaktor, aby nemohlo být využito pro zbrojní účely.

To podle Kalhousové svědčí o tom, mezinárodní sankce mají velký dopad a že Írán si začíná to uvědomovat.

„Já si myslím, že to opravdu není náhoda, že ta vstřícnější slova přichází v době, kdy proti Íránu nastolily sankce Spojené národy, Spojené státy a dnes tedy také Evropská unie. Prostě Írán a jeho politici musí reagovat,“ zdůraznila Kalhousová.

Břetislav Tureček, Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme