Zastavte vyhošťování Romů, vyzvali europoslanci Francii

Evropský parlament se postavil proti Francii v otázce repatriací ilegálních přistěhovalců. V usnesení přijatém na zasedání ve Štrasburku kritizují europoslanci nejen kroky, které Francie podniká proti rumunským Romům, ale i liknavost Evropské komise. Paříž rezoluci odmítla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Poslanci Evropského parlamentu naléhavě žádají Francii, aby okamžitě upustila od veškerého vyhošťování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský parlament vyzval Francii, aby zastavila vyhošťování Romů. O tématu debatovali v Ozvěnách dne europoslanec za ODS Hynek Fajmon a předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek

V usnesení také Paříž upozornili, že odebírání otisků prstů repatriovaným občanům Evropské unie je v rozporu s Listinou základních práv, kterou je Francie na rozdíl od Česka vázaná.

Usnesení konstatuje, že Francie porušuje i další právní předpisy Unie. Omezení práva občanů sedmadvacítky na volný pohyb uvnitř Unie lze totiž uplatnit jen kvůli závadnému chování jednotlivců. Nedá se použít jako preventivní opatření vůči etnické nebo národnostní skupině.

Evropskou komisi pak parlament zkritizoval za to, že zaspala při hodnocení počínání Francie.

Konzervativci se zdrželi hlasování

Usnesení prosadili společně europoslanci levicových a liberálních frakcí. Poslanec za ODS Hynek Fajmon spolu s dalšími europoslanci z frakce Evropských konzervativců a reformistů naopak rezoluci nepodpořili, zdrželi se hlasování.

Podle Fajmona by si záležitost měly mezi sebou vyřešit ty země, kterých se to týká, tedy Francie, Rumunsko a Bulharsko. “Nejsme přesvědčení o tom, že Evropský parlament má doporučovat, co se má dělat nebo nemá. My jsme to jako Češi zažili také, že jsme byli kritizováni zvěnčí za vztah k Romům, a myslím si, že vnější kárání nepomáhá řešení problému,“ podotkl Fajmon.

Předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek přijetí rezoluce považuje za správné. “Rozhodně stojím za tím, aby se Evropský parlament k této problematice vyjadřoval. To, co se objevuje ve Francii, co se objevuje v Itálii a co se koneckonců objevuje i v České republice, to jasně ukazuje na to, že je to záležitost evropská,“ řekl Holomek.

Francie usnesení EP odmítá

Francie usnesení Evropského parlamentu odmítla. Ministr pro přistěhovalectví Eric Besson prohlásil, že ukončení deportací Romů není tou hlavní otázkou.

Ministr zdůraznil, že jeho zemí důsledně dodržuje práva Evropské unie a důsledně respektuje zákony Francie. Repatriace Romů odůvodňuje tím, že mnozí pobývají na francouzském území nelegálně.

Za posledních měsíc odletělo do Rumunska a Bulharska kolem tisícovky Romů, kteří po třech měsících ve Francii neprokázali dostatečný příjem, což jedna z podmínek k dlouhodobějšímu pobytu pro všechny cizince.

Eric Besson je se státním tajemníkem pro evropskou integraci na návštěvě v Rumunsku. Jednají o tom, jak by Paříž mohla Bukurešti pomoct v integraci Romů.

Pavel Novák, Jan Pokorný, Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme