Český premiér nepřímo podpořil postoj Francie k deportacím cizinců

Český premiér Petr Nečas nepřímo podpořil Francii v jejím sporu s Evropskou unií o vyhošťování Romů. Francouzi v minulých týdnech poslali domů asi tisíc rumunských a bulharských Romů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas před zasedáním členů vlády

Premiér Petr Nečas před zasedáním členů vlády | Foto: Tomáš Adamec

Podle Paříže kvůli kriminalitě a snaze zachovat veřejný pořádek. Řada organizací na ochranu lidských práv ale Francouze viní z rasismu - a Evropská komise už Paříži pohrozila žalobou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas i imigrační politice zemí EU

Nečas se ale na summitu v Bruselu postavil na stranu Francie s tím, že Unie by se neměla nechat zatáhnout do jejích vnitřních záležitostí. Český premiér má navíc pochopení i pro argumenty francouzské vlády.

„Jsem přesvědčen, že i v případě občanů členské země Evropské unie, má země, když tam pobývá občan z cizí členské země, právo vyžadovat, aby tam buď pracoval, studoval a nebo prokázal, že má prostředky na obživu. A že ta členská země má právo vyžadovat dodržování svých vlastních zákonů,“ řek Českému rozhlasu Petr Nečas.

Paříž se bude hájit

Francie prý dnes obhájí svou politiku vůči Romům. Premiér Francois Fillon prohlásil, že jeho země na summitu EU přesvědčí, že zpřísněná bezpečnostní politika není v rozporu s právem Unie.

Nedávno eurokomisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová oznámila, že Evropská komise zahájí s Francií řízení pro porušení evropského práva. Komise Francii podezírá, že repatriace přistěhovalců prováděla podle etnického klíče.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme