Téma vysídlování Romů z Francie rezonuje v Evropském parlamentu

Otázka francouzského zacházení s romskými přistěhovalci stále rezonuje v evropských institucích. Poslanci Evropského parlamentu na zasedání ve Štrasburku poukázali na to, že roztržka mezi Francií a Evropskou komisí částečně zastínila ostatní témata summitu Unie minulý týden. Ten se měl přitom zabývat posílením váhy Unie ve světě a novými pravidly hospodářské politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie    

Evropská unie     | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Nepředstírejte, že jste něčeho dosáhli, když tomu tak není,“ vmetla předsedovi Evropské rady Hermanu van Rompuyovi do tváře spolupředsedkyně evropských Zelených Rebecca Harmsová. Také další poslanci kritizovali, že vrcholná schůzka premiérů a prezidentů Unie se dostala do zajetí francouzsko unijního sporu o vyhošťování romských přistěhovalců.

Podle předsedy frakce evropských Liberálů Guye Verhofstadta ale po krocích Komise vůči Francii každý vidí, že evropská exekutiva zachází s každým stejně. Ať je to stát velký nebo malý. Ke zklidnění rétoriky v otázce nakládání s nelegálními přistěhovalci vyzvala nepřímo francouzskou vládu i frakce Lidovců, která se jinak prezidenta Sarkozyho zastává.

Europoslanci za Zelené očekávají, že Francie vysvětlí, proč považuje za normální Evropské komisi otevřeně lhát. Vláda v Paříži totiž Komisi tvrdila, že nevyhošťuje Romy na základě příslušnosti k etnické skupině. Interní materiály ministra vnitra ale dokázaly opak.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme