Německý prezident se vyjádří ke členství Turecka v EU

V rozbouřené atmosféře, kdy němečtí představitelé otevřeně přiznávají, že v zemi selhal model multikulturního soužití, zahajuje německý prezident Christian Wulff návštěvu Turecka. Německá média napjatě očekávají jeho projev před tureckým parlamentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká silnice

Turecká silnice | Foto: Julie Urbišová

Větou, že islám patří k Německu stejně jako křesťanství, si Wulff vysloužil pochvalu svého tureckého kolegy Güla. Naopak ve své zemi vyprovokoval bouřlivou debatu.

Z jeho dnešního projevu před tureckým parlamentem se nejvíce očekává, jak se postaví k členství Turecka v Evropské unii. Ještě před časem jako dolnosaský zemský premiér prosazoval v duchu linie CDU pouze takzvané privilegované partnerství.

Proti vstupu muslimské země do evropského klubu se staví většina německé společnosti. Wulff se v Turecku setká i se zástupci křesťanské komunity. Za diskriminaci náboženských, ale i etnických menšin sklízí Ankara z úst evropských politiků největší kritiku.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme