EU nezmírní postoj vůči Kubě. Propouštění vězňů jí nestačí

Evropská unie nemění svou pozici vůči Kubě. Drobné změny režimu Raoula Castra nestačí k mírnějšímu postoji Unie. Na schůzce v Lucemburku se na tom shodli ministři zahraničí členských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské vlajky

Evropské vlajky | Foto: Audiovisual service EU

O změnu tvrdé linie proti kubánskému komunistickému režimu se tradičně snažilo Španělsko. Socialistické vládě premiéra Zapatera šlo o rozhýbání obchodních aktivit se svou bývalou kolonií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů zahraničí EU v Lucemburku sledoval zpravodaj Pavel Novák

Hlavně ale díky Švédsku a Česku a také s podporou Německa se podařilo udržet nesmlouvavý postoj vůči Havaně.

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nejsou změny na Kubě takové, aby přiměly Unii ke zmírnění postoje.

„Jsem samozřejmě pro to, abychom vedli dialog, abychom důkladně prozkoumali, co reformy přinášejí, kde je opravdu pokrok, ale zůstáváme na společné pozici,“ uvedl Schwarzenberg.

Nadále se tedy budou evropští politici při návštěvách tohoto ostrova muset sejít kromě oficiálních činitelů i s opozicí. Ambasády budou zvát disidenty na společenské akce, aby ukázaly, že je berou jako partnery.

Unii neobměkčilo ani propuštění několika vězňů svědomí z komunistických žalářů. Kuba je totiž podle scénáře známého z bývalého východního bloku přinutila opustit zemi.

Evropská unie svůj postoj prakticky nemění od roku 1996, kdy přijala takzvanou společnou pozici.

Ministři lehce přiblížili členství Srbsku

U jiného státu, kde ještě před několika lety také vládl autoritářský režim, naopak nastal posun. Srbsko má od loňska má bezvízový styk se zeměmi schengenského prostoru a loni také podalo přihlášku do EU. Dnes se na své cestě posunulo o malý krok blíž.

Členské země vyzvou Evropskou komisi, aby posoudila, jestli Srbsko může začít vyjednávat o svém případném vstupu. Podmínkou zůstává, že Srbové budou nadále spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu, protože stále je na útěku velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladič.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích EU ke Kubě a Srbsku hovořil ve Stalo se dnes místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček

Proti tomu, aby získalo status kandidátské země, se stavělo Nizozemsko. Nyní převážil názor, že je třeba odměnit Bělehrad za to, že se snaží řešit problém Kosova. Ovšem jak jednání s Kosovem, tak jednání o vstupu Srbska do Unie potrvají ještě dlouhá léta.

Europoslanec za ČSSD a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček míní, že by se Unie měla rozšiřovat rychleji. Je však třeba podle něj vzít do úvahy také situaci v členských zemích.

„V Holandsku je určitý odpor vůči dalším krokům v přibližování Srbska. Holanďané mají na svém vrubu do určité míry situaci ve Srebrenici, takže jsou velmi opatrní a například podmiňují, že jakýkoliv další krok musí být vázán na předání Ratka Mladiče do Haagu,“ připomněl Rouček.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme