Brexit by mohl ohrozit mír v Severním Irsku, varují expremiéři Blair a Major

Případný odchod Británie z Evropské unie by ohrozil mírový proces v Severním Irsku a jednotu Spojeného království. Tvrdí to podle deníku Financial Times bývalí britští premiéři, labourista Tony Blair a konzervativec John Major. Ti se rozhodli dnes společně navštívit Severní Irsko a vyzvat tamní obyvatele, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání Británie v unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalí britští premiéři John Major a Tony Bair v rámci své kampaně proti brexitu v severoirském Londonderry

Bývalí britští premiéři John Major a Tony Bair v rámci své kampaně proti brexitu v severoirském Londonderry | Zdroj: Reuters

„Myslíme si, že přestože Severní Irsko je stabilnější a více prosperující než kdykoli předtím, byla tato stabilita vybudována na křehkých základech,“ řekl podle deníku Blair.

Ten se – podobně jako Major – podílel na mírovém procesu, který vyvrcholil podpisem mírové dohody v roce 1998.

Předchozí násilí v Ulsteru mezi separatistickými katolíky a probritskými protestanty si od roku 1969 vyžádalo na 3500 mrtvých. Soupeřící strany se zde v sousedství Irské republiky od té doby dělí o moc a dalšími rozhovory mír upevňují. Severoirští katolíci se však stále netají zájmem odtrhnout se od Londýna a připojit k Dublinu.

Ve snaze odvrátit debatu před referendem od migrace, která spíše nahrává stoupencům takzvaného brexitu, Blair s Majorem varují před možným rozpadem Británie.

Známá britská poslankyně už brexit nepodporuje, odradily ji lži v kampani

Číst článek

„Říkám bez stínu pochyb, že špatný výsledek 23. června bude mít dopad na naši unii (britských ostrovů). To znamená, že v hlasování jde o samotnou jednotu Spojeného království,“ soudí podle listu Major z vládní Konzervativní strany, která je v otázce brexitu rozpolcená.

Brexit by podle Majora a Blaira vyvolal „nekontrolovanou a ohromnou“ vůli Skotů k samostatnosti.

„Pokud by Skotsko hlasovalo (23. června) pro setrvání v Evropské unii, ale Británie jako celek se rozhodla k odchodu, tak vznikne vážné riziko nového referenda (ve Skotsku),“ vysvětlil Major.

Skotové v místním referendu v roce 2014 nakonec hlasovali proti odluce od Londýna, ale od té doby stoupenci samostatnosti podle průzkumů posílili.

Hlasy varující před rozpadem Británie v případě brexitu zazněly již dříve. Průzkumy veřejného mínění v Británii naznačují, že setrvání země v EU podporují více obyvatelé Skotska a Severního Irska než Angličané a Velšané.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme